Sort by
Sort by

Izvori biljnih proteina za vrijeme posta

 
 
Razdoblje posta donosi promjene u svakodnevnoj prehrani, ali na to možete gledati kao na priliku da isprobate nove kombinacije. Iako namirnice biljnog porijekla često skrivaju više hranljivih sastojaka nego što ste mislili, važno je osigurati da tokom posta imate sve potrebne tvari - poput bjelančevina.

Niže je popis 6 bjelančevina biljnog porijekla, koje će osigurati uravnoteženu prehranu tokom posta.

Kvinoja

Kvinoja potječe iz porodice drevnih žitarica, nazvanih na ovaj način jer su se uzgajale hiljadama godina i prošle vrlo malo genetskih promjena. Osim znatne količine bjelančevina, kvinoja sadrži i puno drugih hranljivih sastojaka, poput željeza i magnezija, ali i veću količinu vlakana od mnogih drugih žitarica. Općenito govoreći, možete zamijeniti rižu s kvinojom u svim receptima, a ova je čudesna žitarica savršena i za salate, supe i variva.

Tofu

Tofu je svestrana biljna namirnica napravljena od sojinog mlijeka. Općenito gledajući, soja je odlična za vegetarijance zbog velikog sadržaja bjelančevina, željeza, kalcija i fosfora.

Kako biste uživali u svestranosti tofu sira, vrijedi napomenuti da će ova namirnica poprimiti arome umaka ili posnog jela u kojem se kuhala. Pokušajte u tavi pomiješati malo sojinog umaka i omiljene začine, sezamovo ulje i malo meda, a zatim dodajte sitno nasjeckani bijeli luk i ostalo povrće.

Također, kao dodatan izvor bjelančevina za posni obrok, tofu možete dodati u svoj jutarnji smoothie.

Grah

Osim visokog udjela bjelančevina, grah sadrži i mnoge korisne tvari za Vaše tijelo, poput željeza, cinka, magnezija i vlakana. Općenito se preporučuje za poboljšanje probave, a njihova tekstura pomaže zamijeniti životinjske bjelančevine u mnogim jelima. Na primjer, možete se odlučiti za burger od graha ako želite malo poslastica tokom posta. 

Za burgere od graha, pomiješajte konzervu pasiranog crvenog graha s dvije kriške usitnjenog hljeba, malo luka koji ste prije prepekli, nekoliko kašika brašna i Vaših omiljenih začina, a kasnije možete pripremiti burgere u lagano zagrijanoj tavi.

Slanutak

Slanutak ima visok udio vlakana i bjelančevina i nezamjenjiv je u dijetama poput mediteranske. Može se stavljati u salate i variva, ali jedna od najpopularnijih namirnica na bazi slanutka je humus. Pripremite dvije konzerve slanutka s maslinovim uljem, namaz od sezama (poznat i kao tahini), dva čehna bijelog luka, sol, biber, kumin i limunov sok. Možete eksperimentirati kada su u pitanju količine kako biste dobili savršen humus za Vas ili možete dodati druge arome, poput paprike.

Bademi

Bademi su izvrstan izvor bjelančevina – samo 100 g badema sadrži 21.15 g bjelančevina. Bademi obiluju i vitaminom E, što znači da su važan izvor antioksidansa. To Vam može pomoći u održavanju tjelesne težine. Također, jedenje badema može biti korisno za kardiovaskularno zdravlje i može pomoći u sprječavanju dijabetesa. 

Preporučljivo je konzumirati bademe s ljuskom da biste iskoristili sve hranljive sastojke. Pokušajte zamijeniti jedan od dva preporučena međuobroka na dan sa šakom badema. Tokom posta, u salatu, sojin jogurt ili sojino mlijeko sa žitaricama možete dodati isjeckane bademe.

Maslac od kikirikija

Maslac od kikirikija  namirnica je puna hranljivih sastojaka koja, ako se konzumira umjereno, može biti dugoročno korisna za Vaše zdravlje.

Osim što je ukusan, maslac od kikirikija sadrži bjelančevine, magnezij, kalij i vitamine E i B6. Iako je savršen ujutro na kriški raženog hljeba, možete dodati maslac od kikirikija i u preljev za salatu. Samo pomiješajte po dvije kašike sljedećih sastojaka: maslac od kikirikija, sojin umak, med i ocat. Zatim dodajte bijeli luk, đumbir i malo vode da postignete željenu konzistenciju.

Uz toliko ukusnih izbora, nećete imati osjećaj da traje razdoblje posta!