Sort by
Sort by

Koliko bi vode dnevno Vaše dijete trebalo piti?

  

voda za nestle

Ljudsko tijelo sastavljeno je od ogromne količine vode – skoro 70%, što u velikoj mjeri objašnjava zašto je ona toliko potrebna za nas. Izuzetno je važna za svaku odraslu osobu i ponajviše za djecu, zato što im daje energiju, pomaže im da rastu zdrava i povećava njihovu koncentraciju. I to je samo jedan mali dio koristi koje voda donosi čovjeku.

Voda pomaže pravilnоj izmjeni tvari i pojačava mozak, mišiće i sve organe. Osim toga ona uravnotežuje našu tjelesnu temperaturu i pomaže izbacivanju toksina. Kad smo dehidrirani, naš je organizam stresiran. Često takva opasnost ugrožava malu djecu, koja u igrama i zabavama zaboravljaju piti vodu i općenito unositi tekućine što vodi do toga da se djeca fizički osjećaju neraspoloženim. U takvom slučaju dijete može osjetiti da je iscrpljeno a da nam ne može niti objasniti zbog čega. Ponekad ne provodimo cijeli dan s našim nasljednikom i također se ne možemo sjetiti kakav može biti razlog za njegovo stanje.

Jako je bitno da znamo koje su posljedice dehidriranosti. One su: općeniti umor, pad koncentracije, razdražljivost, slabije pamćenje i prema tome niže ocjene u školi. A kod teže dehidracije već se krije i niz rizika za zdravlje, tako da je dobro podsjećati dijete da češće pije vodu.

Dnevni unos vode trebao bi biti usklađen s kilogramima mališana. Bitno je znati da svaki mališan ne bi mogao, a niti ne treba, popiti količinu vode koju unosi odrasla osoba. Iz tog razloga, Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje da djeca u dobi od 0 do 12 mjeseci unose do 1 l vode dnevno. Slijedite ove preporuke da bi Vaše dijete raslo zdravo, sretno i puno energije. Nemojte zaboraviti da svaki dan gubimo vodu iz svog tijela kad se znojimo pa čak i kad dišemo. Kad se dijete bavi sportom, ili intenzivnijom fizičkom aktivnošću, mora piti više tekućine, čija je važnost vitalna jer ono troši puno te tekućine tokom igre i gubi snagu i energiju. Tokom ljeta ili kad je dijete prehlađeno, ono mora isto tako unositi više tekućina zato što na taj način jača imunološki sistem i omogućuje organizmu de se brže obračunava s bolešću.

Svi znamo, međutim, da djeca ponekad ne žele piti vodu. U takvom slučaju moramo napraviti tekućinu, koja je vitalna za život, privlačnijom za njih te im ujedno pomoći da prestanu konzumirati zašećerene napitke jer oni sadržavaju previše šećera koji jedino šteti njihovom zdravlju i ne daje im dovoljno energije koja im je potrebna. Naš savjet je napuniti bokal vodom s komadićima najdražeg voća svog djeteta. Tako ćete zasladiti okus vode i napraviti miris vode ugodnijim.

Jako je bitno stvoriti naviku kod djeteta da redovito pije vodu. Naprimjer, bilo bi dobro da mu svako jutro dajemo čašu vode, a isto tako i navečer, prije nego što ide spavati. Na taj će način dijete početi dan energijom te ćemo mu pomoći da ima zdrav san.

Uskladite unos vode djeteta s njegovom težinom i visinom. Tako će dijete biti odlikaš ne samo u školi nego i u životu.

 

Autor:
Lazar Radkov, “Stručnjak za sport i zdrav način života”