Sort by
Sort by

Blagodati žitarica za doručak

Svi znamo da je doručak najvažniji obrok dana. Priprema nas i ispunjava energijom za prevladavanje svih izazova dana koji je ispred nas. Zbog toga je važno pažljivo odabrati odakle ćemo svako jutro dobiti hranljive tvari.

Žitarice za doručak u ovom su smislu popularan izbor: ujutro se pripremaju brzo i lako, sadrže vitamine, hranljive tvari i vlakna važna za Vaše tijelo i lako se prilagođavaju Vašem ukusu. Kako biste bili sigurni da ćete dobiti najbolje od žitarica, odlučite se za integralne žitarice.

Blagodati

Integralne žitarice sadrže vlakna

Vlakna iz cjelovitih žitarica su tvari koje Vam pomažu u laganoj i normalnoj probavi. Također, redoviti unos vlakana može pridonijeti postizanju normalnog nivoa šećera u krvi, kao i snižavanju nivoa holesterola.

Izvor vitamina i minerala

Vitamini i minerali važni su za Vaš metabolizam, a njihov nedostatak može dovesti do umora i nezadovoljstva. Integralne žitarice sadrže magnezij, željezo, kalij i vitamin B, a idealne su za doručak. Tako ćete započeti dan ukusnim obrokom bogatim hranljivim tvarima i osigurat ćete izvor energije tokom dana.

Integralne žitarice su zasitne

Hranljive tvari u žitaricama uspjet će utažiti Vaš apetit kroz duže vremensko razdoblje. Ako doručak nije hranljiv, osjećaj gladi pojavljuje se vrlo brzo i nećete se moći jednako dobro usredotočiti. Uz zasitan doručak, sigurno ćete imati potrebnu energiju za prvu polovinu dana.

Pomažu u održavanju normalne težine

Žitarice imaju nizak udio masti, a visok udio vlakana, vitamina i minerala pomoći će Vašoj probavi i metabolizmu. Također, kao varijanta zasitnog doručka, Vaše tijelo će duže imati dobivenu energiju. Dakle, nećete doći u napast za visokokaloričnim zalogajima za tu dodatnu energiju.

Mogu se jesti zajedno s drugim namirnicama

Budući da je dnevni ritam toliko užurban, može biti teško osigurati sve tvari potrebne Vašem tijelu. Na sreću, većina ljudi konzumira integralne žitarice jednostavno s mlijekom, ali one se mogu konzumirati i s jogurtom, posute u smoothie ili zajedno s voćem. Tako možete biti sigurni da je Vaš doručak najhranljiviji - osim blagodati žitarica, dobit ćete vitamine i minerale iz voća ili kalcij iz mliječnih proizvoda.

Kako pripremiti žitarice za doručak

  • Ako nemate mnogo vremena, vrlo je jednostavno pripremiti zdjelicu mlijeka i žitarica ujutro. Ako želite isprobati nešto novo, zamijenite mlijeko nezaslađenim kokosovim mlijekom ili običnim jogurtom;
  • Probajte puding od žitarica i voća 
  • Ako imate više vremena, naprimjer vikendom, možete uživati u ovim palačinkama s voćem.