Sigurno se sjećate maminog variva s krompirom... Šta kažete na malo drugačiju izvedbu variva s krompirom napravljenog u tavi?
-
OBROK ZA: 6 osoba
-
VRIJEME PRIPREME: 80 minuta
-
TEŽINA: lagano
Popis sastojaka:
- 150 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 1 veliki patlidžan
- 1 veliki luk
- 3 čehna bijelog luka
- 800 g velikih krompira
- 6 srednje velika paradajza
- 5 tikvica
- 12 cherry paradajza
- 300 g umaka od paradajza
- 1 kašika sušenog origana
- 2 kašike peršuna
- 1 kašika MAGGI Tajna okusa povrća
Kako se priprema?
- Zagrijte pećnicu na 220 °C.
- Pripremite povrće: patlidžan prepolovite, a zatim narežite na tanke kriške. Nasjeckajte bijelog luka, krompir narežite na kockice, paradajz na kriške i tikvice na okrugle kriške.
- Stavite malo ulja u visoku tavu i pržite patlidžan 5-7 minuta. Kad poprimi žutu koru, gotov je. Stavite patlidžan u visoku zdjelu.
- Stavite luk i bijelog luka u tavu i pržite 5 minuta. Kad je gotovo, prebacite u zdjelu s patlidžanom.
- U lonac dodajte narezani krompir, paradajz, tikvice i umak od paradajza. U posudu stavite 200 ml vode, origano i peršun. Začinite solju, biberom i dodajte kašiku MAGGI Tajna okusa povrća. Sastojke dobro izmiješajte i dodajte preostalo maslinovo ulje.
- Sve stavite u posudu za pečenje i ostavite 20-30 minuta u pećnici. Ne vadite iz pećnice čim vidite da je povrće mekano i pečeno, ostavite da se malo ohladi.
Kao da je radila mama!
Nutritivne vrijednosti po porciji
-
Kalorija: 379 kcal
-
Bjelančevina: 7.5 g
-
Masti: 243g
-
Ugljikohidrata: 32.5g