Sort by
Sort by

Zdrava prehrana za djecu – 5 osnovnih načela

              Nicoleta Tupiță, stručnjak nutricionist u Nestlé România

Zdrava prehrana uči se od djetinjstva. Kao roditelj želite svom djetetu pružiti sve najbolje, od obrazovanja do prehrane, stvarajući tako čvrste temelje za sretan i zdrav život. Bombardirani informacijama, roditelji su često zbunjeni i zabrinuti. Naša preporuka roditeljima jest potražiti savjet stručnjaka ako imate problema s prehranom svojeg mališana. Dolazimo Vam u pomoć s nekoliko jednostavnih savjeta.

 

1. Zdrava prehrana za cijelu porodicu

Djeca često preuzimaju mnoge navike koje vide u porodici. Ako želite da dijete jede povrće s apetitom, svi članovi porodice trebali bi imati povrće na tanjiru i jesti ga na prirodan način. Ne preporučuje se stavljanje posebnog naglaska na povrće, ne trebate govoriti „Kako je ukusno to povrće!”, samo ga jedite prirodno i imate velike šanse da će ga pojesti i mališan bez prigovora i pitanja. 

2. Uključite ih u kupovinu i kuhanje

Djeca odmalena trebaju razumjeti odakle dolazi naša hrana i kako se priprema. Uključite dijete u sve što znači kupovina, pohrana i priprema namirnica. Kao rezultat toga, dijete će puno bolje znati razlikovati namirnice, pohraniti ih u adekvatnim uvjetima i shvatit će koje su najprikladnije kombinacije za zdravu prehranu. Dok zajedno kuhate, pokušajte im objasniti ulogu priloga, salate ili deserta. Sve ove radnje pomoći će mu da stvori zdrave navike do odrasle dobi. Hrana bi trebala ostati jedno od najvećih životnih užitaka, ali zadovoljstvo bi trebalo proizlaziti iz rituala posvećenih pripremi i serviranju obroka, a ne iz vrste i količine hrane koju jedemo.

3. Ne moraju pojesti sve s tanjira

Većina djece osjeća glad i sitost mnogo bolje nego mi odrasli. Mnogi od nas su „deformirali" ove fiziološke osjećaje slijedeći drastične dijete, konzumirajući previše hrane ili noseći se sa stresom na nepravilan način. Odgovornost je roditelja da na tanjir stave kvalitetnu hranu, a djece da jedu u skladu s osjećajem sitosti. U današnje vrijeme, „pojesti sve s tanjira” poticanje je na pretilost. Kada se posmatraju odstupanja od normalne težine (bilo u višku ili u manjku kilograma), konsultirat će se stručnjak koji će s velikom tačnošću utvrditi količinu namirnica prikladnih za svaki obrok, zavisno o dobi djeteta i težini koju mora dostići. 

4. Slatkiši imaju svoje mjesto u prehrani

Svako dijete voli bilo slatkiše, bilo slanije ili masnije namirnice, bilo sve od navedenoga. U optimalnu prehranu za djecu, OptimiX-u, opisanu u njemačkim vodičima, uvrštene su te manje zdrave namirnice, ali one ne bi trebale zauzimati više od 20% djetetovih dnevnih energetskih potreba. 80% dnevnih potreba mora potjecati iz hranljivih namirnica (cjelovitih žitarica, voća, povrća, mliječnih proizvoda, nemasnog mesa, ribe, orašastih plodova, sjemenki).

5. Raspored obroka

Djeca moraju slijediti što ravnomjerniji svakodnevni raspored obroka. Što se tiče odraslih, nutricionisti se još nisu složili treba li preporučiti tri obroka i dva međuobroka ili samo tri glavna obroka dnevno. Što se tiče djece, preporuke su jasnije jer djeca imaju potrebu za češćim i manjim obrocima. Tri glavna obroka, od kojih barem dva imaju s porodicom (doručak i večera), plus 2-3 međuobroka idealni su za vrijeme odrastanja. Zašto? Jer kod djece proces rasta troši mnogo energije, a želudac je još uvijek malen. Jedino rješenje za nadoknadu energetskih potreba su česti obroci, ali u malim količinama. Međutim, velika je greška "izolirati" djecu i odrediti im raspored obroka odvojeno od ostatka porodice.

Imajte na umu da je porodični obrok, bez obzira na jelovnik, uvijek zdraviji od najzdravije hrane koja se konzumira sama. Ovo se načelo jednako primjenjuje na djecu i odrasle i osnova je zdrave prehrane.