Sort by
Sort by

Sve što morate znati o street fitnessu

Zdrav i aktivan način života danas postaje sve popularniji i vjerojatno Vam se nije samo jednom dogodilo da čujete pojam "street fitness". U sljedećim redovima razumjeti ćete šta je tačno street fitness, odakle proizlazi, kakve su koristi od njega i kakva Vam je priprema potrebna ako ga želite prakticirati. 
 
Street fitness je sport koji uključuje vježbe za snagu i gimnastičke vježbe na otvorenom. Sprave, koje se mogu koristiti, raznorazne su - karike, preče, paralelne ruče, hvataljke i ostalo.  Kako vjerojatno i pretpostavljate, street fitness (ili street workout) nastao je u SAD-u gdje je 2008. godine skupina Amerikanaca odlučila napraviti vlastiti kompleks za vježbanje, koristeći javnu površinu u svojoj četvrti. I budući da živimo u digitalnom vremenu, sport je postao popularan munjevitom brzinom putem videa objavljenih na društvenim mrežama.   
 
Vježbe na ulici nisu samo dobra fizička, već i društvena aktivnost. Jednostavno se okupljate s prijateljima i vježbate, a isto tako nije isključena ni mogućnost upoznavanja brojnih novih i Vama lično zanimljivih osoba. 
Street fitness Vas puni ne samo snagom i izdržljivošću, već Vam daje i slobodu. Tu nema trenera, sva rješenja zavise jedino o Vama. Druga velika prednost tog sporta jest ga da prakticirate na čistom zraku.
 
Ako Vas je ideja o vježbanju vani već osvojila, imamo nekoliko korisnih savjeta. Prvi i možda najbitniji jest ne gubiti motivaciju. Činjenica da ne možete odmah podići utege 50 puta zaredom jest sasvim razumljiva. Nemojte zaboraviti da je potrebna ustrajnost da biste ostvarili svoje ciljeve te da bi trebalo stalno i postupno povećavati opterećenje.
 
Stigli smo i do opreme. Za nju nije potrebno ništa osim rukavica i prsluka. A za slučajeve kad je vani hladno, možeš kupiti preču i stalke za sklekove ili vježbe preseliti doma. 
 
Zanimljivo je da se i djeca također mogu baviti street fitnessom. Ona su izdržljivija nego što mislimo i mogu raditi vježbe za snagu već u ranoj dobi, ali, naravno, njihov program mora biti lakši od programa odraslih i mora biti u skladu s njihovim fizičkim stanjem. 
Kakva fizička priprema je potrebna prije nego što krenete vježbati na ulici? 
Ako moramo biti iskreni, nije potrebna skoro pa nikakva fizička priprema. Bitno je obratiti pažnju na povrede i traume, bez obzira jesu li prošle ili trenutne.
 
Obavezno je posavjetovati se s liječnikom prije nego što počnete sa street fitnessom.
Nakon toga krenite s laganim vježbama i nemojte odustati ako su Vam rezultati slabiji. Superman postoji samo u stripovima.
 
 
Autor: Kristina Kirova
Izvor: Yordan Yovchev