Sort by
Sort by

Bolje i zdravije okruženje za pojedince i obitelj, za našu zajednicu i Planetu.

  • 10 godina postojanja
    projekta

  • Više od 20.000
    učenika
  • Uloženo više od pola
    miliona KM

Nestlé for Healthier Kids

Nestlé je najveća prehrambena kompanija na svijetu, koja u svom asortimanu ima više od 10.000 različitih proizvoda, posluje u 84 zemlje svijeta i posjeduje 376 tvornica. 

Svjestan uticaja koji industrija ima kada je riječ o prehrambenim navikama potrošača, Nestlé je, još 2008. godine, zajedno sa predstavnicima najvećih svjetskih kompanija koje se bave proizvodnjom hrane i bezalkoholnih pića, potpisao globalnu obavezu po kojoj se poduzimaju daljnje aktivnosti kako bi se implementirala Globalna strategija za prehranu, fizičku aktivnost i zdravlje, izdana 2004. godine od strane Svjetske zdravstvene organizacije. 

Na tom putu, Nestlé 2009. godine, na globalnom nivou, pokreće inicijativu Healthy Kids Programme, kojoj je cilj educirati osnovnoškolsku djecu o važnosti pravilne prehrane i bavljenja fizičkom aktivnošću, a u kojem je promocija proizvoda internim politikama strogo zabranjena. Cilj je, do 2030. godine, pomoći 50 miliona djece da vode zdravije živote.  

Healthy Kids se u Adriatic regiji razvio iz Nestlé Školske Atletske Lige (NŠAL), inicijative koja je započeta 2006. godine u Hrvatskoj, Srbiji, te Bosni i Hercegovini. Ova inicijativa je u regiji obuhvatila gotovo 45.000 djece koja su se takmičila u 6 atletskih disciplina. Cilj Nestlé školske atletske lige bio je stvaranje pozitivnih navika kroz poticanje bavljenjem fizičkom aktivnošću kod djece školskog uzrasta. 2011. godine NŠAL se transformira u Healthy Kids projekat, te pored isticanja važnosti bavljenja fizičkom aktivnošću, veliki naglasak stavlja i na edukaciju o pravilnoj prehrani. Tako se u saradnji sa Atletskim savezom BiH, Hrvatskim školskim sportskim savezom i Savezom za školski sport Srbije provode lokalni projekti pod nazivima „Zdravo!“ u BiH, „Vrtim Zdravi Film“ u Hrvatskoj, te „ZdravoRastimo“ u Srbiji. Ukupan broj djece koja su imala korist od edukacije danas je veći od 180.000. Promocija proizvoda je internim politikama strogo zabranjena u sklopu projekta. 

Lokalno o projektu

Nestlé Zdravo!

Nestlé i u Bosni i Hercegovini educira učenike o pravilnoj prehrani i važnosti bavljenja fizičkom aktivnošću. Tako je u prvih 10 sezona projekta, od početnih 8 škola i 550 učenika, obuhvaćeno više od 20.000 učenika, te 6.000 roditelja. Kroz ovaj projekat se o važnosti balansirane prehrane i fizičke aktivnosti prvenstveno edukuju nastavnici i djeca, te roditelji, a potom im se nudi i praktična podrška u vidu recepata, savjeta za kuhanje i planera jelovnika koji podupiru zdrav način života. Do sada je u implementaciju projekta uloženo više od pola miliona KM. 

U prvoj deceniji postojanja u BiH, u okviru projekta Zdravo! Realizirano je mnogo zabavnih i edukativnih aktivnosti. Obzirom da se zdrave životne navike grade i van škole, komunikacijski aspekt projekta se širio i online, kroz pažljivo planirane saradnje sa uticajnim pojedincima koji dijele iste vrijednosti, te medijima koji imaju relevantan doseg.  

Takav je bio i Dvoboj zdravih namirnica, rezultat saradnje s poznatim bh. kuharom, Miranom Karićem i voditeljicom radionice kuhanja za djecu, Danirom Šabić, koji su u 2020. godini, kroz praktične primjere, ukazali na neke od ključnih benefita kuhanja s djecom. Miran i Danira su, zajedno sa svojim malim pomoćnicima Amanom i Arjom, pripremali poznata jela na manje poznate načine.  

U 2021. godini je, u sklopu projekta, pripremljena Kuharica Zdravo kuhaj!, a doprinos stvaranju njenom pružili su i ambasadorica projekta Zdravo! Amra Džeko, influenserice Ilda Humić, Irmela Kadić i Nevena Pandža, kao i raniji partneri, Miran Karić i Danira Šabić, te Nestlé uposlenici/e. Zajedničkim snagama nastala je jedinstvena kuharica sa čak 43 raznovrsna recepta s ciljem da vrijeme provedeno u kuhinji prođe kvalitetno: ne samo u pripremi hrane, već i kroz druženje sa mališanima uključenim u taj proces. 

S druge strane, Nestlé Zdravo! kup je program edukacije učenika osnovnih škola o važnosti fizičke aktivnosti, kojim kompanija Nestlé, u saradnji sa Atletskim Savezom BiH, nastoji da doprinese razvoju zdravijih generacija. U sklopu Nestlé Atletski Kup edukativnih radionica, djeca se takmiče u nekoliko atletskih disciplina. Važnost projekta prepoznali su i Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, te Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke. 

Naš stručnjak kaže

„Svake godine smo svjedoci pomaka u znanju đaka, ali i dalje ima prostora za napredak, što dokazuju i rezultati prvog vala ovogodišnjeg istraživanja. Zato je važan kontinuitet edukacije i podsticanja fizičke aktivnosti. Drago mi je što je i BiH dio globalne Nestlé inicijative koja podsjeća da ne moraju sva djeca biti vrhunske sportiste, ali je ključno da na vrijeme prepoznaju važnost pravilne ishrane i sporta.“

Erol Kovačević
Erol Kovačević profesor na Fakultetu sporta i tjelesnog odgoja Univerziteta u Sarajevu

Zdravo! Akademija

Pročitajte više

Zdravo! Akademija

Dobrodošli u naš virtuelni kutak za roditelje, djecu i nastavnike, koji će vas voditi ka zdravijoj i boljoj budućnosti. Naučite pravila balansirane prehrane, pronađite mnoštvo jednostavnih recepata koji su kreirale poznate mame, u saradnji sa nutricionistima. Za zdrav i balansiran razvoj neophodna je optimalna količina fizičke aktivnosti. Zato smo, u saradnji sa poznatim sportistima, pripremili vježbe koje će upotpuniti dan svakog djeteta u razvoju.