Sort by
Sort by

Riješavanje ugljičnog otiska Nestlé korporativne web stranice

Klimatske promjene su jedan od najvećih izazova u društvu. Osim toga, oni predstavljaju jedan od najvećih rizika za budućnost našeg poslovanja, tako da radimo na postizanju nulte stope emisije stakleničkih plinova u našem poslovanju i lancima snabdijevanja.


Zašto nam je stalo do poboljšanja efikasnosti Nestlé digitalnog ekosistema

Za hostovanje naših stranica na Internetu, Nestlé koristi servere koji troše energiju za rad i omogućavaju korisnicima pristup slikama, video zapisima i tekstu. Energija je također potrebna za gledanje i preuzimanje sadržaja.

Korištenje uređaja za pristup Internetu postala je tolika svakodnevna aktivnost da mnogi od nas i ne razmišljaju o tome kako to stvara emisije stakleničkih plinova. Sa više od 70 korporativnih stranica, promjene koje uvodimo kako bismo poboljšali energetsku efikasnost naših digitalnih sredstava mogu pomoći u smanjenju ovih emisija.


Koja poboljšanja radimo na našim Nestlé korporativnim stranicama

Od 2021. radimo na tome da sva poboljšanja Nestlé korporativnih stranica koriste principe koji uzimaju u obzir njihov ugljični otisak. To uključuje:

Poboljšane performanse

Da bismo poboljšali performanse naših web stranica, implementiramo učinkovite strategije keširanja i poboljšavamo brzinu stranice. To uključuje smanjenje veličine naših slika i PDF datoteka, čime se smanjuje vrijeme učitavanja stranice i potrebna energija. Osim toga, moramo osigurati da sve slike i video zapisi koji se koriste na našim stranicama odgovaraju poruci na stranici i da služe svrsi. Želimo korisnicima pružiti brže i jednostavnije iskustvo pretraživanja, uz optimizaciju potrošnje energije.

Struktura i kretanje korisnika na stranici

Redovno obnavljamo različite dijelove naših Nestlé korporativnih stranica kako bismo stvorili intuitivnije i efikasnije korisničko iskustvo. Pojednostavljujemo navigaciju, bolje povezujemo stranice i poboljšavamo funkciju pretraživanja i filtere unutar njih. Sve to pomaže našim posjetiteljima da brzo pronađu informacije koje traže, čime se smanjuje vrijeme provedeno na stranici, a time i potrošnja energije.

Optimizacija sadržaja

Redovno pregledavamo podatke naše web stranice kako bismo identificirali nove načine za poboljšanje našeg sadržaja. Na primjer, dodavanjem relevantnih ključnih riječi koje naši korisnici traže, web pretraživači mogu lakše pronaći sadržaj. Ako naši posjetioci troše manje vremena tražeći ono što ih zanima, biće potrebno manje energije.

Tamni mod

Tamni način rada daje korisnicima fleksibilnost izbora između svijetlih i tamnih tema. Korištenje "tamnog" načina omogućava korisnicima da smanje potrošnju energije na uređajima sa OLED ili AMOLED ekranima. Tamni način rada je također pristupačniji i nudi mnogim korisnicima poboljšano iskustvo pretraživanja.

Mjerenje digitalnog ugljičnog otiska

Radimo na mjernom modelu za preciznu procjenu našeg ugljičnog otiska u cijelom Nestlé digitalnom sistemu. Razvijamo pouzdan pristup koji obuhvata različite aspekte, uključujući hosting, dizajn i partnere za razvoj sajta. Želimo da dobijemo jasnu sliku našeg uticaja i razumemo kako gore navedene aktivnosti mogu pomoći da se nosimo sa njim.


Hoće li promjene utjecati na to kako naši posjetitelji koriste naše web stranice?

Promjene koje uvodimo kako bismo smanjili naš digitalni ugljični otisak imat će pozitivan utjecaj na SEO (optimizaciju pretraživača), pristupačnost i navigaciju korisnika, što će biti efikasnije, tako da bi sveukupno promjene trebale poboljšati korisničko iskustvo, kao i potrošnju energije.