Bilo da imate više godina radnog iskustva ili ste tek diplomirali,za Vas postoji prilika za zapošljavanje u Nestleu. Potražite poslove ovdje.
Nabavka kafe

Od brenda Nescafé do brenda Nespresso, zrna kafe koja nabavljamo od poljoprivrednika širom svijeta koriste se u nekim od naših najpoznatijih brendova i svakodnevno donose radost milionima potrošača.
Većinu kafe nabavljamo od malih poljoprivrednika koji su ključni dio našeg globalnog lanca opskrbe. S obzirom na globalni rast potražnje za kafom, zajednice koje se bave uzgojem kafe često se suočavaju sa raznim složenim ekonomskim, socijalnim i kulturnim izazovima. Zato Nestlé stalno radi na poboljšanju svog lanca opskrbe zelenom kafom.
Naš napredak prema odgovornoj nabavi kafe
Naš pristup poboljšanju nabavke kafe
Nescafé Plan
Kroz Nescafé Plan 2030 ubrzavamo integrisani akcioni plan kako bismo podržali inkluzivniju budućnost naših lanaca vrijednosti koji su vezani uz kafu. Regenerativna poljoprivreda temelj je Plana: sarađujemo s poljoprivrednicima kako bismo im pomogli usvojiti prakse regenerativne poljoprivrede koje istovremeno doprinose smanjenju emisija ugljika, poboljšanju prihoda poljoprivrednika i stvaranju boljih društvenih uslova. Nezavisne procjene mjere utjecaj ovih programa i pomažu nam u razumijevanju najboljih praksi.
Također podržavamo i provodimo različite vrste edukacija za poljoprivrednike koje će im pomoći u ekonomskoj nezavisnosti i otpornost te stvaraju baze znanja i najboljih praksi.
Program Nespresso AAA Sustainable Quality™
Pokrenut 2003. godine u saradnji s Rainforest Alliance, cilj Program Nespresso AAA Sustainable Quality™ je osigurati visokokvalitetnu kafu za brend Nespresso pri tome vodeći brigu o uzgajivačima i njihovim zajednicama te zaštiti životne sredine.
Brend Nespresso i njegovi partneri planiraju do 2030. godine u devet zemalja posaditi 32 miliona stabala na farmama kafe i oko njih. Važan je to dio strategije brenda Nespresso za pomoć uzgajivačima kafe u prilagođavanju na klimatske promjene jer će imati utjecaj na smanjenje erozije tla, vodu i regulaciju temperature.
Saznajte više o etičkim i ekološkim naporima brenda Nespresso.

Transparentnost u našem snabdijevanju kafom
Kompanija Nestlé obavezala se da će do 2025. godine 100% kafe nabavljati iz odgovornih i održivih izvora. Usredotočeni smo na praćenje puta kafe. Važno nam je znati odakle dolaze naša zrna. Sarađujemo s dobavljačima i uzgajivačima kako bismo uveli pozitivne promjene i podržali ih u poboljšanju njihovog načina rada.
Nespresso redovno objavljuje izvještaj Positive Cup koje detaljno opisuje aktivnosti u 18 AAA regija nabavke. U 2023. godini Nescafé je objavio Nescafe Plan 2030 Progress Report, a plan je da se izvještaj objavljuje svake godine.
Nove vještine i visokoprinosne sadnice za poljoprivrednike
Širom svijeta angažujemo agronome kako bismo pomogli uzgajivačima kafe da ostvare visoke prinose. Već više od deset godina podržavamo edukacije poljoprivrednika o dobrim poljoprivrednim praksama kako bismo im pomogli poboljšati efikasnost i kvalitetu na njihovim farmama te diversifikovati usjeve. Time se smanjuje ekonomski rizik, poboljšava bioraznolikost i smanjuju negativni utjecaji na okoliš, na primjer kroz efikasnije metode navodnjavanja.
Također pomažemo obnoviti farme kafe distribucijom sadnica super sorti kafe poljoprivrednicima. Blisko sarađujemo s uzgajivačima kafe širom svijeta, u zemljama poput Brazila, Kolumbije, Meksika, Filipina i Vijetnama. Ponosni smo što smo od 2010. godine podijelili više od 310 miliona visokoprinosnih i otpornih sadnica kafe poljoprivrednicima čime smo pomogli obnovi više od 150.000 hektara farmi kafe širom svijeta.
Razvoj novih i superiornih sorti kafe također je važan dio naših napora. Kako bismo povećali produktivnost, otpornost i kvalitetu, naš program istraživanja i uzgoja razvio je 15 novih i visokoefikasnih sorti arabike i robusta kafe u Meksiku, Kolumbiji, Ekvadoru, Filipinima i Tajlandu. U Meksiku nove sorte kafe donose 50% veće prinose što doprinosi potencijalnom smanjenju ugljičnog otiska za 30%.

Regenerativna poljoprivreda i pravedan prijelaz
Zadovoljenje sve veće potražnje za kafom, bez mogućnosti poboljšanja prinosa na postojećim područjima uzgoja kafe, može negativno utjecati na krhke ekosisteme. Novi nasadi kafe mogu povećati rizik od krčenja šuma, smanjiti regionalnu bioraznolikost, oštetiti staništa i pojačati efekte klimatskih promjena. Umjesto širenja na dragocjene i netaknute površine, Nestlé sarađuje s uzgajivačima kafe kako bi im pomogao uvođenjem regenerativnih praksi radi poboljšanja efikasnosti postojećih obrađivanih zemljišta. To uključuje optimizaciju upotrebe gnojiva, agrošumarstvo i međusadnju. Pomažemo zajednicama poljoprivrednika u provođenju regenerativnih poljoprivrednih praksi u mnogim zemljama uključujući njih sedam odakle Nescafé dobiva 90% svoje kafe: Brazil, Kolumbija, Obala Slonovače, Honduras, Indonezija, Meksiko i Vijetnam. Kao dio Nescafé Plana 2030, podržanog ulaganjima u regenerativnu poljoprivredu i postizanje neto nula emisija, cilj je do 2030. godine uložiti milijardu švicarskih franaka u integrisanu strategiju.
Osnaživanje uzgajivača kafe kroz podršku za životni dohodak
Nescafé inicijativa RegenTa, pokrenuta u sklopu Nescafé Plana 2030 u Indoneziji, osnažuje male uzgajivače kafe integriranjem praksi regenerativne poljoprivrede radi poboljšanja produktivnosti, otpornosti i održivosti. Uz novčane poticaje, edukacije i inovativne prakse poput kompostiranja, pomlađivanja stabala i međusadnje usjeva, inicijativom RegenTa, među ostalim, se želi poboljšati i dohodak uzgajivača. U saradnji s partnerima poput Rainforest Alliance, inicijativa kombinuje više od 25 godina stručnosti brenda Nescafé s lokalnim rješenjima, pri tom pokazujući obećavajuće rezultate u poboljšanju efikasnosti farmi i organskih praksi.
Priznanje industrije za našu odgovorno nabavljenu kafu
Kompanija Nestlé osvojila je prvo mjesto u kategoriji ‘’održivosti kafe’’ u novom 2023 Coffee Brew Index predstavljenom u izvještaju 2023 Coffee Barometer. U izvještaju se ističe naša kohezivna i sveobuhvatna strategija u nabavci kafe s politikama, ciljevima i mjerama koje obuhvaćaju društvene, ekološke i ekonomske komponente proizvodnje kafe.
Poštovanje ljudskih prava uzgajivača naše kafe
Kompanija Nestlé posvećena je uklanjanju rizika za ljudska prava u našem lancu opskrbe kafom uključujući rizike od prisilnog rada, dječjeg rada i druga kršenja radnih prava.
Ponosni smo što je Nespresso prvi brend u okviru kompanije Nestlé koji traži svojevrsnu akreditaciju za pošten rad (Fair Labor Accreditation) za svoj program nabavke kafe AAA Sustainable Quality™. U partnerstvu s udruženjem za zaštitu radničkih prava FLA i našom mrežom članova iz poslovnog svijeta, civilnog društva i akademske zajednice, Nespresso je započeo sveobuhvatan program s ciljem poboljšanja radnih uslova za sve radnike na plantažama kafe koje uzgajaju kafu za Nespresso.
FLA je rigorozni višegodišnji proces evaluacije s jednostavnim ciljem: bolje zaštititi radnike u globalnim lancima opskrbe. Kroz akcione planove procjenjujemo i prepoznajemo mogućnosti za jačanje mehanizama i politika u sklopu Nespresso Human Rights Due Diligence (HRDD) i ocjenjujemo primjenu tih politika na plantažama u svim zemljama iz kojih nabavljamo sirovine.
Osnaživanje žena u Istočnoj Africi
Mnogi uzgajivači s kojima sarađujemo jesu žene. Želimo im pomoći da ostvare lakši pristup sredstvima finansiranja i korisnim informacijama.
Također želimo podržati uzgajivačice da diversifikuju svoje prihode kroz stručno osposobljavanje. U proteklih nekoliko godina dosegnuli smo više od 15 000 žena u Istočnoj Africi kroz dijeljenje znanja o dobrim poljoprivrednim praksama, finansijskoj pismenosti i upravljanju.
S novim vještinama uzgajivačice kafe mogu poboljšati svoj prihod. Veća finansijska nezavisnost ne samo da osnažuje same žene, već pomaže otvoriti put za djevojčice i žene u budućnosti.

Pomaganje mladima da žive od poljoprivrede
Osim što podržavamo etablirane uzgajivače, vodimo brigu i o budućim generacijama. Kompanija Nestlé obavezala se do 2030. godine pomoći 10 miliona mladih ljudi širom svijeta da imaju lakši pristup ekonomskim mogućnostima.
Inicijativa Nescafé Youth mladim ljudima pruža priliku u Hondurasu da nauče više o proizvodnji kafe, dobrim poljoprivrednim praksama i kvaliteti kafe. Osim toga, oni stječu digitalne vještine, poslovno znanje i samopouzdanje što bi im pomoći da lakše nađu posao ili pokrenu vlastiti.
Cilj svih ovih aktivnosti je podržati naš put prema regenerativnoj poljoprivredi. Angažmanom mladih ljudi želimo osloboditi njihovu kreativnost i inovativnost, njegujući novu generaciju lidera u zajednicama za uzgoj kafe.
