Sort by
Sort by

Kuhanje je zabavno!

DVOBOJ ZDRAVIH NAMIRNICA

Učinite kuhinjski pult mjestom porodičnog druženja, jer zajedničko kuhanje može biti istovremeno zabavno i edukativno. Za pripremu kvalitetnog obroka vam ne treba puno vremena, niti egzotičnih sastojaka, a jednako tako kuhanje nije isključivo aktivnost za odrasle, nego idealna prilika za djecu da pokažu koliko mogu biti kreativni, korisni i spretni.

Pokušajte da ne brinete o neredu koji će deca praviti zabavljajući se u kuhinji. Neka budu kreativni. Oni takođe mogu biti uključeni i u čišćenje kada se sve završi. Podstaknite decu da budu maštovita u kuhinji, ili ih izazovite da kreiraju kreativne obroke poput voćne „duga“ salata, ili životinje od hrane.

U proces kuhanja takođe možete uključiti i njihove prijatelje i kuvanje pretvoriti u svojevrsno takmičenje, kako biste videli ko može da smisli najbolji dizajn. Ali zapamtite, svi su pobednici, jer svi mogu da uživaju u ukusnoj nagradi! Takođe, kuhanje sa decom može biti odlična prilika za učenje veština koje će im značiti za života - možete govoriti o matematici i razlomcima prilikom mjerenja sastojaka ili rezanja pizze na trougliće.

U sklopu Zdravo! projekta, u čijim okvirima su djeca, nastavnici i roditelji educirani o važnosti pravilne prehrane i fizičke aktivnosti, poznati bh. kuhari, Miran Karić i Danira Šabić, su kroz praktičan primjer pokazali da kuhanje s djecom može biti zabavna aktivnost.

Miran i Danira su, zajedno sa malim pomoćnicima, učestvovali u kulinarskom duelu pod nazivom „Dvoboj zdravih namirnica“ i pripremali poznata jela na manje poznate načine.

U nastavku pogledajte kako su se naši mali i veliki kuhari zabavili u kuhinji i pripremili zdrava i ukusna jela uz samo par osnovnih sastojaka.

Tim Kelj - Danira i Aman

Danira i Aman

 

Tim Špinat - Miran i Arja

miran-arja

Pripremite zdrava jela za svaku priliku!

bijeli_bolognese
Omlet_s_gljivama
Krem_supa
palacinke_sa_spinatom
cipa_od_kelja