Sort by
Sort by

Kako bi trebao izgledati vaš tanjir?

Tokom odrastanja, važno je da djeca steknu zdrave navike koje će ih pratiti čitav život. Uravnotežen obrok, dovoljan unos tekućine te voća i povrća, ključni su za pravilan razvoj djece. Osnovni postulati pravilne ishrane za svaki uzrast i kroz ceo život su isti: raznovrsnost, ravnoteža i umjerenost. Djecu je važno naučiti da je voda najpoželjnije piće za gašenje žeđi, ali i da je zlatno pravilo da dnevno u organizam treba unijeti pet porcija voća i povrća. Jednostavna receptura koju svi možete slijediti glasi: dva serviranja voća i tri serviranja povrća dnevno. Upravo je to mjera kojom bi se zadovoljila dnevna potreba za nutrijentima poput vitamina i minerala, ali i dodatno obogatio jelovnik dijetalnim vlaknima, elektrolitima i antioksidansima.

„Tokom odrastanja, važno je da djeca stječu zdrave navike koje će ih pratiti čitav život. Osnovni postulati pravilne ishrane za svaki uzrast i kroz cijeli život su isti: raznovrsnost, ravnoteža i umjerenost. To se odnosi na izbor namirnica, odgovarajući unos kalorija i odnos makronutrijenata u dnevnom jelovniku, kao što su ugljikohidrati, bjelančevine, proteini, masti. Kod djece je važno prilagoditi unos kalorija uzrastu ili stepenu fizičkog razvoja, koji može znatno varirati u istoj starosnoj grupi, a roditelji se mogu posavjetovati s pedijatrom i nutricionistom kako bi provjerili nivo fizičkog razvoja djeteta", savjetuje Koraljka Novina Brkić, nutricionistkinja kompanije Nestlé.

Serviranja se najjednostavnije i najbrže određuju pomoću dlana odnosno šake, pri čemu je svakome njegova šaka ujedno i mjera serviranja. Na primjer, serviranje bobičastog i orašastog voća podrazumijeva količinu koja stane u otvoreni dlan, dok serviranje voća i povrća poput kruške, jabuke, mandarine, brokule, cvjetače ili cikle obuhvaća količinu veličine zatvorene šake.

 

nutriplate_ba

Preuzmite edukativne materijale i zabavite se s vašom djecom.
Kroz igru ih učite o važnosti pravilne prehrane.

KUHARICA ZDRAVO! KUHAJ

Većina nas roditelja/staratelja često pravi značajne prilagodbe svojih svakodnevnih navika, pogotovo jer danas sve više vremena provodimo u kući. To uključuje i prilagođavanje navika kuhanja. Iako često nedovoljno informisani, mnogi roditelji žele da djeci pripremaju zdrava i nutritivna jela, koja će sadržavati dovoljan broj kalorija (ni previše ni premalo), biti izvor energije, proteina, zdravih masti, ali i sadržavati dovoljne količine voća i povrća.

Kako bi Vama taj posao olakšali, a djeci priredili mnogo zabavnih, zdravih jela bogatih svim potrebnim namirnicama, poznate mame/kuharice/nutricionistkinje su udružile snage i u sklopu Zdravo! projekta Vam pripremile Kuharicu Zdravo kuhaj!

Ilda Humić, Irmela Kadić i Nevena Pandža, zajedno sa vrijednim i maštovitim mamama/tatama, prikupit će raznovrsne recepte koji će pomoći da Vaše vrijeme provedeno u kuhinji prođe kvalitetno, ne samo u pripremi hrane, već i uključivanja vaših mališana u taj proces.

Kampanju je na svojim kanalima društvenih mreža podržala i ambasadorica projekta Zdravo! Amra Džeko - javnosti već poznata po svojoj strasti prema zdravoj i pravilnoj pripremi hrane za svoju porodicu.

Jednostavnim klikom na našu šaroliku kuharicu moći ćete skinuti set recepata, u kojima ćete pronaći i vrijedne savjete naše regionalne nutricionistkinje. 

Priredite porodičnu i zdravu zabavu u kuhinji sa svojim mališanima!