Sort by
Sort by

Toplo i hranjivo: Uživajte u blagodatima supa tokom cijele godine

Čarolija tarhana čorbe

Među jela koja okrepljuju i doprinose zdravlju spada zasigurno supa/juha/čorba. Ona nije samo tečni obrok, već pravo blago koje čuva naše zdravlje iznutra i izvana. Širom svijeta, supe su uvijek bile cijenjene zbog svojih okrepljujućih svojstava, a danas ta uvjerenja potkrepljuju i naučna istraživanja. Supe su odličan izvor tečnosti što je važno za naš cijeli organizam, a ujedno su i hranjive.

Pojedete li supu prije glavnog obroka, naučno je dokazano da ćete unijeti i do 20 % manje kalorija tokom obroka, jer nas čine sitima i izbjegavamo prejedanje. Oduvijek su podrška tokom prehlada ili bolesti, a tajna njihove moći leži u bogatstvu minerala i vode. Tako nas pileća supa osvježava tokom prehlade, dok paradajz supe pomažu da razbistrimo svoj um i okrijepimo tijelo.

Jedna takva paradajz supa ili popularnije nazvana čorba od davnina je poznata i u našoj zemlji. Riječ je o tarhani (perzijski tarkhaneh znači drobljenac). Na naše tlo je došla iz Turske, ali se u Bosni i Hercegovini, a i širom Balkana, razvilo na desetine varijanti ove čorbe.

Poštujući tradiciju svojih potrošača Nestlé, najveća kompanija za proizvodnju hrane i pića, razvila je niz ukusnih supa brzih za pripremu, a među njima se posebno ističe Maggi tarhana čorba napravljena prema tradicionalnoj recepturi, sa niskim sadržajem masti i bogatim izvorom vlakana. Uz malo mašte takvim supama možete dodati još neke sastojke kako bi postala dobar obrok za večeru ili lagani ručak. Neke od prijedloga naći ćete u našoj kuharici „Čarolija tarhana čorbe“.

Ukoliko ste u žurbi, onda neka vaš izbor bude jedinstvena tarhana koju možete skuhati za samo deset minuta. Za one koji žele obogaćenu recepturu tarhana čorbe tu su recepti koje su specijalno pripremile nutricionistkinje Nevena Pandža, Irzada Taljić, Marina Davidović i Koraljka Novina Brkić. Neka vas ovi okusi i blagotvorna svojstva supa/juha/čorbi inspirišu da redovno uključujete ove čudesne tečne obroke u vašu svakodnevnu prehranu.

Najnovija istraživanja pokazuju da supe osim što su dobro predjelo, one mogu brzo i lako postati hranjiv obrok. Lagane su za pripremiti, a dovoljno hranjive da vas drže svježe i nahranjene tokom napornog dana.  Recepti za supe danas su sve popularniji, a neke od njih, poput karfiol supe, supe s crvenom lećom i supe s piletinom i povrćem možete pronaći u kuharici Zdravo! kuhaj.

Kako nam se bliže hladniji dani u godini, onda su supe definitivno sjajno rješenje ne samo da bi se brzo ugrijali, već i nahranili nutritivnim sastojcima koji se nalaze u njima.