Sort by
Sort by

Smanjenje prehrambenog otpada

Postanite heroj “nultog” stvaranja prehrambenog otpada
Dete jede jabuku
Širom svijeta čak trećina ukupne količine hrane proizvedene za potrošnju ljudi se ili izgubi ili baci svake godine. Za hranu koju kupujemo potrebna je voda, struja i ambalaža, pa mora li zaista sva ta hrana završiti u kanti za otpatke?

U razvijenim zemljama 40% prehrambenog otpada nastaje na nivou maloprodaje i potrošača. Nema dovoljno planiranja prije odlaska u kupovinu i kuhanja, niti razumijevanja šta u stvari znače datumi “najbolje upotrijebiti prije” i “upotrijebiti do” na deklaracijama, a rezultat je da se bacaju savršeno jestive namirnice. 

Ustvari, polovina namirnica koje bacamo u kantu za otpatke može se pojesti. Mnogi vitamini i minerali koji su sada ispod preporučenih količina – kao što su kalcij, željezo i vitamin B12 – gube se u znatnim količinama u hrani koju bacamo. 

88% smanjenja otpada iz naših fabrika od 2007. godine 

Sprečavanje stvaranja prehrambenog otpada dobro je za privredu, naše zdravlje i planetu. A nisu samo potrošači i trgovci na malo ti koji mogu nešto učiniti. 

Kompanije za proizvodnju hrane, kao što je Nestlé, također imaju svoju ulogu tako što anticipiraju potražnju za proizvodima, da bi tako spriječile pretjeranu proizvodnju, ili tako što prave efikasniju ambalažu, da bi se hrana manje kvarila i bila manje izložena oštećenju.

Od 2007. godine kompanija je smanjila otpad iz svojih fabrika za 88%. Pored toga, nastoji da do 2030. godine smanji cjelokupan gubitak hrane na polovinu, podržavajući tako Cilj 12 Ujedinjenih nacija za održivi razvoj i odgovornu potrošnju i proizvodnju, pri tome ukazujući na ovaj problem preko organizacija kao što je Champions 12.3.

Da bi pomogao potrošačima da smanje prehrambeni otpad, Nestlé radi na tome da napravi jednostavnije deklaracije proizvoda. 

Svi mi možemo smanjiti količinu prehrambenog otpada, često i uz minimalan napor. Zašto ne bismo započeli s tim tako što ćemo biti kreativni u kuhinji? 

Pokušajte napraviti supu od ostataka povrća ili smutije s već uvehlim voćem. Lako je pretvoriti ostatke hrane u ukusne i hranljive obroke. 

quiche-salad-banner

Evo jednostavnog recepta za kiš (quiche) od ostataka povrća:

Sastojci

•    1 Buitoni tijesto za kiš (ili 230 g lisnatog tijesta)
•    2 poriluka
•    1 zelena paprika
•    1 crvena paprika
•    1 plavi patlidžan
•    1 tikvica
•    1 kugla mocarele
•    3 jaja
•    200 ml (1 čaša) evaporiranog mlijeka
•    malo origana
•    3 kašike maslinovog ulja
•    so i biber po želji

Način pripreme

1.    Zagrijte pećnicu na 200ºC.
2.    Isjeckajte prasu na tanke kolutove.
3.    Zagrijte ulje u tavi i propržite prasu na niskoj temperaturi dok ne porumeni. 
4.    Isijecite papriku, plavi patlidžan i tikvicu i dodajte ih prasi. Neka se sve krčka narednih 5 minuta. Začinite s malo soli i bibera.
5.    Ulupajte zajedno jaja i evaporirano mlijeko. Dodajte povrće. Dodajte malo origana.
6.    Isjeckajte mocarelu na kockice. Dodajte mješavini s jajima.
7.    Stavite tijesto u posudu za kiš. Pritisnite nekoliko puta tijesto viljuškom o dno i dobro ga utisnite u stranice posude. Stavite mješavinu u tijesto.
8.    Pecite u pećnici oko 30 minuta ili dok kiš blago ne porumeni.