Sort by
Sort by

Savjet za upravljanje šumama FSC u nabavci kakaa

Predstavljanje naših napora u borbi protiv krčenja šuma u našim lancima snadbijevanja kakaom
FSC u nabavci kakaa

Autor Darrell High, šef Plana Nestlé Cocaa

S ceste smo mogli vidjeti neko mrtvo šumsko drveće kako viri iznad krošnji drveća kakaa. Svojim bezličnim i neravnim deblima mrtva stabla stekla su zloslutnu figuru, kontrastnu bujnom zelenilu okolne šume.

Dok se mrtvo šumsko drveće nije nalazilo u planu na plantažama kakaa  Nestlé, oni su bili simptomi složenog problema s kojim se već godinama suočavamo: krčenje šuma u lancima snadbijevanja kakaom.

Putovali smo kroz područje za proizvodnju kakaa na Obali Slonovače, na sjeverozapadu zemlje, i krenuli smo prema liberijskoj granici, gdje se nalaze neke zemljoradničke zadruge Nestlé Cocoa Plan. Svrha našeg putovanja: procijeniti napredak koji smo postigli u okviru Inicijative za kakao i šume (CFI), koalicije koja okuplja proizvođače čokolade i vlade kako bi okončali krčenje šume vezano za proizvodnju kakaa.

kakaa

Sjena stabala 

Naše putovanje odvelo nas je u malo selo proizvođača kakaa. Okruženo šumom, selo je prije manje od 20 godina sagrađeno iz temelja od ljudi koji su migrirali iz centra zemlje, u potrazi za boljim životom. Naseljavanjem u tom području, mještani su raščistili šumu kako bi na zemlji mogli uzgajati hranu i proizvode poput kakaa.

Ne bi bilo pošteno kriviti ih - zemlja nikada nije proglašena nacionalnim parkom ili sačuvanom šumom. Ali s obzirom da sušna sezona sada postaje sve duža - vjerovatno zbog klimatskih promjena - mnogi seljani shvaćaju da su neka šumska stabla koja daju hladovinu kakao stablima dobra stvar. Ova viša stabla štite kakao od previše sunca, poboljšavajući zdravlje tla. A budući da ova sjenčana stabla mogu biti voćka, mogu pružiti još jedan izvor prihoda poljoprivrednicima.

Plan kakaa Nestlé

Nuditi poljoprivrednicima šansu da diverzificiraju svoje prihode jedno je od glavnih dijelova našeg Plana za kakao Nestlé, koji je u funkciji već deset godina.

U rasadnicima uzgajamo drveće i voćke i stavljamo ih na raspolaganje našim poljoprivrednicima za sadnju na poljima kakaa. Ove godine naša distribucija šumskih i voćnih stabala povećala se deset puta u odnosu na prošlu godinu - podijelili smo 420 000 stabala na oko 20 000 poljoprivrednika širom Obale Slonovače i Gane.

Ublažavanje iskorištavanja šuma

Smanjenje pritiska na šume podrazumijeva i to da postojeću zemlju od kakaa učinimo produktivnijom. U tom cilju, nastavljamo s obukom oko 85 000 poljoprivrednika godišnje, nastavljajući s inovacijama kako bi im pomogli da proizvedu više. Odrezivanje stabala kakaa je od presudne važnosti - ali teško je nagovoriti farmere da im odrežu grane drveća - tako da smo postavili i obučili grupe poljoprivrednika za obavljanje ovog zadatka.

Jednako je važno da nastavimo sa podizanjem svijesti zajednica kakaa o šumarskim kodovima koji su na snazi u njihovim zemljama. Moramo također posjetiti zajednice na važnosti šuma i drveća u očuvanju biološke raznolikosti i rješavanju klimatskih promjena. Kao poljoprivrednik Plana Nestlé Cocoa u Gani, Dominic Oduro rekao je nakon obuke i sadnje drveća na vlastitoj farmi: „Šumsko drveće pomoglo je u smanjenju oštrog utjecaja sunca.

Rečeno nam je da šumsko drveće daje život našim stablima kakaa kao i ljudima - sada vjerujem u to. " Uskoro ćemo započeti projekte kako bi pomogli zajednicama da spase svoje lokalne šume. Oni nemaju zaštitu na nacionalnom nivou, ali važni su za život sela i važna su ostrva biološke raznolikosti.

Bolji životi

Poboljšanje životnih sredstava u zajednicama za uzgoj kakaa još je jedan kritični aspekt Nestlé Plana za kakao. Pomogli smo u finansiranju nove generacije štednjaka. Ovi štednjaci imaju nekoliko prednosti: koriste manje drva i stvaraju manje dima - što znači da su istovremeno ekonomičniji, na šumama jednostavniji i bolji su za zdravlje.

 

kakaa1

Do sada je podijeljeno preko 800 tih kuhala. Suočavanje sa krčenjem šuma kakaa, dio je šireg poduhvata kompanije Nestlé da transformiše svoje poljoprivredne lance snadbijevanja - kako bi ih učinio klimatski prihvatljivijim i klimatski otpornijim. Ovo će nam pomoći da ispunimo našu ambiciju da postignemo nulu neto emisije stakleničkih plinova do 2050. godine.