Sort by
Sort by

Biljke bazirane na proteinima

Zamjena mesu koja je dobra za vaše zdravlje i planetu

 

biljke

Autor Duncan Pollard, šef odjela za uključenost dioničara  u održivosti kompanije Nestlé. 

biljke

Rijetko kada dolazi ideja ili rješenje koje rješavaju različite probleme sa kojima se svijet suočava. Biljni proteini su jedan od takvih. Bez obzira na to, tiče se zdravlja ljudi, dobrobiti životinja, krčenja šuma ili klimatskih promjena (ili svih onih), konzumiranje više biljnih bjelančevina može pružiti jednostavan (i ukusan) način da pozitivno doprinesete njihovom rješavanju.

Sistem hrane se mijenja. Uvijek se mijenjala, ali sada je treba promijeniti da bi se smanjio otpad i optimizirala upotreba biljnih bjelančevina. Ovakvi izazovi doveli su do toga da je Svjetsko poslovno vijeće za održivi razvoj, čiji je član Nestlé, radilo na novom programu pod nazivom FReSH - Reforma hrane za održivost i zdravlje. FReSH će se fokusirati na rješenja koja kompanije mogu donijeti, a proteini će im biti u središtu pažnje.

 

biljke 2

Međutim, postoji nekoliko stvari koje treba uzeti u obzir u raspravi o proteinima. Mislim da se ne radi o zaustavljanju konzumacije životinjskih proteina. Životinje igraju važnu ulogu u izgradnji zdravlja tla, a organski ili bliski prirodnim sistemima uzgoja životinja trebaju životinje kao dio rotacije usjeva. Govedina koja se hrani travom je stoga dobra, vjerujem da je potrebno postepeno ukinuti sortu koja se hrani dohranom. Moramo postići balans - životinjske, biljne i nove bjelančevine. Taj balans može biti različit u različitim zemljama.

Ni ovo se ne odnosi na promociju biljnih proteina isključivo zasnovano na argumentima održivosti. Kao što pokazuju mnoga izvješća o istraživanju tržišta, ovo je sve veći segment tržišta. Danas je mnogo lakše pronaći vegetarijanske opcije u supermarketima i restoranima u odnosu na prije 10 ili čak pet godina. Neki su restorani čak prestali nabrajati jela od biljaka pod zasebnim „vegetarijanskim“ naslovom, koji pokazuje kako dihotomija mesne i vegetarijaske ishrane brzo postaje lažna i pretvorila se u poslovnu priliku. Nestlé u naš portfelj dodaje još proizvoda na bazi biljaka kao odgovor na povećanu potražnju. To je dio naših napora da potrošačima ponudimo ukusnije i zdravije izbore. Mi smo, također, dio Protein Challenge 2040, koji okuplja grupu kompanija i organizacija civilnog društva kako bi promovirali uravnoteženiji način dobivanja proteina.

biljke 3

Sve ovo čini nedavni izvještaj koji je pokrenuo FAIRR . "Profit iz biljke" ne samo što gleda na kompanije koje mogu i rade na promociji biljnih proteina već ih i čvrsto postavlja u svijet investitora. Zadovoljstvo mi je što sam upitan da vam prenesem ovo. Za nas koji smo u prehrambenoj industriji, izazov je jednostavan. Moramo napraviti jela zasnovane na biljnim proteinima sveprisutnim i jednostavnim za pripremu kao mesna jela. Posljedica toga će biti zdravija populacija, bolje dobrobit životinja i manji loš utjecaj na planetu.