Sort by
Sort by

Rast s poštovanjem

Plan Nescafé poljoprivrednicima kahve poput Eduarda da napreduju

eduardo banner

Prije nekoliko godina, Eduardo Camarena mislio je da je sve izgubio. Više nije imao posla, prolazio je kroz razvod i morao se odseliti od svoje djece. Toliko je pao da ga "ni sunce nije moglo ugrijati".

Ubrzo nakon toga, djed je preminuo. Ali Eduardu je preostala jedna stvar koje se drži. Djedu je obećao da će se pobrinuti za porodičnu plantažu kahve i učiniti je uspješnom.

Danas Eduardo vodi uspješnu plantaža kahve, pomaže u podizanju svoje djece i izvor je pomoći i savjeta drugim poljoprivrednicima u regiji. Kako je preokrenuo stvari?

Poštovanje naših poljoprivrednika

Pridruživanjem Planu Nescafé, koji je tokom posljednjeg desetljeća pomogao poljoprivrednicima poput Eduarda širom svijeta, pružiti podršku koja im je potrebna za uzgoj više i bolje kahve, i to na održiv način, s koristima za zajednice u kojima žive.

Na Međunarodni dan kahve 2018., Nescafé je pokrenuo Grown Respectpeated kako bi izrazio kako djeluje s poštovanjem na isporučivanju kahve s odličnim ukusom, podržavajući poljoprivrednike kahve, njihove zajednice i planetu kroz Plan.

eduardo

"To je bila najbolja odluka koju sam mogao donijeti u životu", kaže Eduardo o svojoj odluci da se pridruži Planu Nescaféa.

No, prije nego što je to učinio, nije se znalo hoće li njegova plantaža kahve preživjeti. Biljke nisu rasle onako kako bi trebale, a njegovo je područje pogodila suša. Često je mislio da bi morao odustati od svega. Kroz Plan Nescafé, Eduardo je bio jedan od korisnika distribucije 29 miliona visokoproduktivnih biljki kahve otpornih na bolesti poljoprivrednika u Meksiku.

Ovo je omogućilo poljoprivrednicima da obnavljaju svoje zasade, poboljšaju kvalitet i povećaju nivo produktivnosti na plantažama do 81%.

Bio je i jedan od 390 poljoprivrednika kahve koji su učestvovali na obuci koju su vodili Nescafé i Monterrey institut za tehnologiju i visoko obrazovanje, koji im je dao znanje, pomoć i savjete u vođenju poslovanja. Eduardo se vratio na svoje imanje za kahvu željan da primijeni svoja nova saznanja, o svemu, od poboljšanja usjeva za kahvu do poboljšanja ekonomije plantaže. 


Poštovanje naših zajednica

Ako Eduardovo iskustvo s puno poštovanja odražava Grown, pokazujući kako poljoprivrednici mogu imati koristi od Nescafé Plana, njegov pozitivni utjecaj u zajednici je vidljiv i u naših 17 zemalja u kojima je plan aktivan.

Na primjer, u Keniji je 6000 žena imalo koristi od programa za osnaživanje žena, a neke su promovirane u vodeće uloge u zadrugama.

Nescafé partnerstvo sa drugom markom kahve, Zoegas, omogućilo je preko 300 porodica uzgoja kahve bolji pristup sigurnoj vodi za piće. U Indiji je Nescafé pružio pristup besplatnim medicinskim dijagnozama i brizi za više od 1300 poljoprivrednika, poljoprivrednih radnika i članova njihovih porodica.

A u Vijetnamu je Nescafé omogućio svojim poljoprivrednicima da povećaju svoje prihode za 30% usvajanjem boljih agronomskih praksi.

 

Poštovanje naše planete

Prema Planu, Nescafé također osigurava da, uzgajajući bolju kahvu, poljoprivrednici primjenjuju nove tehnike zaštite i očuvanja prirodnih resursa za buduće generacije.

Na primjer, u Kolumbiji, Nescafé je usko sarađivao sa preko 2600 poljoprivrednika kahve kako bi osigurao efikasnije korištenje vode, pročišćavanje otpadnih voda i pošumljavanje. Također je pokrenula aktivnosti obuke za podizanje svijesti zajednice o održivoj upotrebi vode.

Marka je također zaštitila više od 200 izvorišta prirodne vode na plantažama kahve u Brazilu, posadila 70 000 autohtonih stabala i instalirala gotovo 100 sistema za čišćenje otpadnih voda na plantažama, kako ne bi došlo do kontaminacije rijeka i potoka.

Sve ove lokalne akcije podržavaju javne ciljeve kompanije Nescafé 2020, koji uključuju - odgovorno prikupljanje 70% sve Nescafé kahve, distribuciju 220 miliona sadnica, bolju ekonomičnost kahve i radna prava i održivo poslovanje tvornice. Rast s poštovanjem odražava na koji način Nescafé doprinosi Nestléovoj široj kompanijskoj svrsi unapređenja kvaliteta života i doprinosa zdravijoj budućnosti - za pojedince i porodice, za naše zajednice i za planetu.

 "Postao sam bolje ljudsko biće, bolji roditelj", kaže Eduardo. "Sada mogu biti blizu svoje djece, odgajati ih i, što je najvažnije, mogu održati obećanje koje sam dao svom djedu."