Sort by
Sort by

NULTA potrošnja vode u proizvodnji

Moguće je imati nultu potrošnju vode u proizvodnji – evo kako
NULTA potrošnja vode u proizvodnji
Industrija je žedna stvar. Poslije poljoprivrede, ona je najveći korisnik svježe vode u čitavom svijetu. Industrija koristi oko 22% ukupne potrošnje vode, u poređenju s 8% u našim domaćinstvima.

U Sjedinjenim Američkim Državama korištenje industrijske vode je na nivou od oko 6 milijardi litara ukupno svakog dana. 

Pa kako onda napraviti fabriku s ‘nultom’ potrošnjom vode?

Inovativna tehnologija

Kada je riječ o uštedi prirodnih resursa, ključ je često u inovacijama. To je sigurno slučaj u Nestlé fabrici mlijeka u prahu u Lagosu de Moreno u Meksiku. 

cero-agua-factory

Ova fabrika, u kojoj su zaživjele sve te inovacije, a koja je otvorena 2014. godine, ekstrahira vodu iz mlijeka koje prerađuje, umjesto da je crpi iz spoljnih izvora. Time se uštedi 1,6 miliona litara vode na dan, oko 15% cjelokupne količine vode koju Nestlé koristi u Meksiku. A primjena tehnologije koja je transformirala meksičku fabriku ubrzo će uštedjeti još puno veće količine vode i na drugim lokacijama. 

Dvije fabrike u Brazilu već imaju ‘nultu’ potrošnju vode. Slični planovi već postoje i sprovest će se i u objektima u Južnoj Africi, Indiji, Pakistanu, Kini i Kaliforniji.

Dragocjen resurs

Poslije mnogo sušnih godina, Kalifornija je svjesna koliko je voda dragocjen resurs.

Napori uloženi da se smanji količina vode koja se koristi u industriji od velike su važnosti. Nestlé smanjuje potrošnju vode u pet fabrika za flaširanje vode i četiri pogona za proizvodnju hrane i proizvoda za njegu kućnih ljubimaca u toj državi. 

Već se radi na transformiranju fabrike mlijeka u gradu Modesto. Kao pogon s ‘nultom potrošnjom vode’, u svom radu neće koristiti nijedan lokalni resurs svježe vode. 

modesto-factory

Ovaj projekat, vrijedan 7 miliona CHF, treba da donese uštedu od skoro 286 miliona litara vode godišnje.

U Nestléovim fabrikama u Bejkersfildu (Bakersfield) i Tularu (Tulare) uštedi se više od 98 miliona litara vode svake godine, što se postiže mjerama za očuvanje vode. To će potencijalno za 12% smanjiti ukupnu godišnju količinu vode koju fabrike koriste u poređenju s potrošnjom u 2014. godini.

Ekstrahiranje vode iz mlijeka znači da ne moramo koristiti podzemne vode. 

Nestlé Waters’ fabrike za flaširanje vode u Kaliforniji trebaju uštedjeti 208 miliona litara vode godišnje. To predstavlja smanjenje od skoro 8% u poređenju s 2014. godinom. 

Također se u svakoj fabrici radi na implementaciji standarda Saveza za upravljanje vodama i njihovo očuvanje (Alliance for Water Stewardship).

Štednja u tri koraka

Nestlé koristi pristup u 3 koraka da bi se smanjila potrošnja vode u njegovim fabrikama širom svijeta.

Prije svega, inženjeri traže načine da optimiziraju postojeće proizvodne procese radi smanjenja potrošnje vode. Drugo, iznalaze se mogućnosti za ponovno iskorištavanje već korištene vode. U trećoj fazi, primjenjuje se inovativna metoda za ekstrakciju vode iz sirovina i njeno recikliranje. Fabrika s ‘nultom potrošnjom vode’ predstavlja primjer inovacija treće faze.

Od 2010. godine smanjili smo potrošnju vode za 16%. 

Ovaj pristup od tri koraka koristi se u više od 80 fabrika širom svijeta, što omogućava ukupno smanjenje potrošnje vode od 16% od 2010. godine.

U čitavoj kompaniji Nestlé postoji 516 projekata za uštedu vode u njenim fabrikama, čime je postignuta ušteda od 3,7 miliona m3 vode svake godine. To odgovara količini od 1500 olimpijskih bazena.

Globalna organizacija za istraživanje World Resources Institute također pomaže Kompaniji Nestlé da uštedi vodu tako što obezbjeđuje da upravljanje vodom djeluje blagotvorno na zaštitu životne sredine, u društvenom i ekonomskom smislu.

Inovacije i pažljivo upravljanje pomogli su kompaniji Nestlé da za jednu trećinu smanji povlačenje vode po toni proizvoda u periodu od 2010. do 2017. godine. Ali taj posao nije ni blizu kraja. Kompanija neprestano preispituje načine na koje koristi resurse i posvećena je daljem ulaganju napora u interesu povećanja efikasnosti i smanjenja svih vrsta otpada gdje god je to moguće.