Sort by
Sort by

Kuhanje s djecom

Evo 7 načina kako da uživate u kuhanju s djecom
Kuhanje s djecom
Jeste li znali da djeca koja pomažu u kuhanju jedu više zdrave hrane? Istraživanje pokazuje da je kuhanje s djecom blagotvorno na više različitih načina. Evo 7 ideja:

7. Učinite da priprema hrane postane umjetnost

7. Učinite da priprema hrane postane umjetnost

Učinite zdravu hranu zabavnom djeci tako što ćete pokazati kreativnost u pripremi svih obroka. Neka obrok bude u obliku slike ili stavite neku jednostavnu dekoraciju ili ukrasite ivicu tanjira, sve to može djeci hranu učiniti uzbudljivijom i primamljivijom. Prikazi životinja ili ljudskog lica uvijek su popularni, a brokoli i karfiol mogu biti odlično drveće! Ili zašto ne biste dopustili djeci da sama isijeku papriku ili krastavicu u zanimljive oblike, poput srca, zvjezdica i dijamanata?

6. Angažirajte djecu

6. Angažirajte djecu

Djeca će prije pojesti zdravu hranu iz svog tanjira ako pomažu u njenoj pripremi. U stvari, istraživanje pokazuje koliko je to blagotvorno na puno različitih načina.
Ima puno zadataka gdje Vam Vaša djeca mogu pomoći. Pranje, rendanje ili miješanje, sve su to aktivnosti zabavne za djecu. Ali nemojte zaboraviti ni pospremanje!

5. Zajednički planirajte obroke

5. Zajednički planirajte obroke

Planiranje obroka s Vašom djecom je vrijeme kvalitetno provedeno s njima. To će im pokazati koliko je važno jesti izbalansiranu hranu – s puno cijelih zrna žitarica, vlakana i povrća, na primjer – probudite njihovo interesovanje za hranu i podstaknite ih da Vam pomognu da budete kreativni u kuhinji!

4. Zbližite se s djecom zajedničkim pravljenjem kolačića

4. Zbližite se s djecom zajedničkim pravljenjem kolačića

Kuhinja je odlično mjesto da provedete više vremena sa svojom djecom, a nije potrebna nikakva “fensi” oprema, niti skupa članarina.
Pravljenje kolačića s djecom može obično poslijepodne učiniti izvanrednim. Zajednički provedeno vrijeme u pravljenju divnih poslastica sigurno će izgraditi sjećanja koja će trajati čitav život.

3. Građenje životnih vještina

3. Građenje životnih vještina

Kuhanje s djecom može biti odlična prilika za učenje važnih životnih vještina.
Možete razgovarati o matematici i razlomcima pri mjerenju sastojaka ili siječenju pice na kriške. Ili im pomoći da bolje razumiju higijenu i bezbjednost hrane dok perete ruke i pripremate radni prostor. Možete razgovarati o zdravoj hrani dok pripremate i ukrašavate obrok.

2. Podsticanje mašte

2. Podsticanje mašte

Podstičite svoju djecu da budu maštovita u kuhinji. Ostavite im svu slobodu u ukrašavanju kolačića, ili stavite pred njih izazov da naprave voćnu salatu u obliku duge ili životinje od povrća. Mogli biste pustiti djecu da kuhaju s prijateljima i to pretvoriti u takmičenje, gdje bi se izabralo ko će najljepše dekorisati hranu. Ali upamtite, svako je pobjednik, budući da će svi uživati u veoma ukusnoj nagradi! 

1. Nemojte se nervirati zbog nereda

1. Nemojte se nervirati zbog nereda

Pokušajte se ne brinuti zbog nereda koji će djeca napraviti zabavljajući se u kuhinji. Neka budu kreativni. Oni mogu također biti dio tima za čišćenje nakon što se sve završi.