Sort by
Sort by

Igre u zatvorenom za pse

Ideje za vježbanje za vašeg psa i pružanje mentalne stimulacije u zatvorenom
dogs playing

Pronalaženje zabavnih i konstruktivnih načina za igru sa svojim psom jedna je od najboljih stvari kada ste vlasnik psa.

Ponekad nije uvijek moguće izlaziti vani sa svojim psom. Ali ne brinite, naša  Purina briga za ljubimce sastavila je listu nekih od najboljih igara u zatvorenom za pse koji, ne samo da pružaju fizičku vježbu, već nude i mentalnu stimulaciju.

Dakle, evo dolje, u nastavku su tri igre za igrati sa vašim psom kako biste ih zainteresovali, angažirali i stimulirali bez razbijanja namještaja.

1. Lov na plijen

'Progoniti plijen' omogućava vašem psu da koristi svoje prirodne lovačke instinkte na nerazorni način. Također im daje priliku da upražnjavaju  kontrolu impulsa ispuštanjem objekta na komandu.


Premjestite velike komade namještaja na strane sobe. Pomoću dugog štapa (dugog štapa, cijevi ili štapa pričvršćenim konopcem), zavežite igračku ili neki drugi mamac za konopac. Polako ga povlačite i povremeno zaustavljajte, umjesto da brzo mašete. Polaka potraga pomaže vašem psu da se usredotoči.
Dozvolite im da često uhvate mamac kao nagradu. Ako nikada ne pobijede, mogu se obeshrabriti i izgubiti interes.
 

dog ba

2. Sakrijte poslasticu ili sakrij-pronađi

'Sakrij poslasticu' sjajna je igra mozgalica za pse jer im omogućava korištenje njihovih vještina rješavanja problema. Sakrijte poslasticu na mjestu do kojeg je teško doći u kući i ostavite trag mirisa trljajući je na nekoliko mjesta uz put.
Koristite jezik poput "vruće" i "hladno" kad se vaš pas bliži ili udaljava od poslastica. Promjena vašeg tona iz mirnog za 'hladan' u uzbuđen za 'toplo' i 'vruće' također će izgraditi njihove sposobnosti slušanja.
Kao i „sakrij poslasticu“, „skrivaj i traži“ koristi svoje sposobnosti praćenja mirisa. Osim toga, pruža im mogućnost da vježbaju naredbe poput "ostani" i "dođi".
Neka vaš pas ostane dok se skrivate. Kada ste na mjestu, recite im da dođu i izrazite im brojne pohvale kada vas pronađu. Ako još ne znaju "ostati", neka ih neko ometa dok ih ne zovnete.

dog 1


3. Igra potezanja 


'Igra potezanja' je dobra igra za pse na otvorenom ili u zatvorenom. Ne samo da je zabavno i privlačno, već i povlačenje i trzanje također čini dobru fizičku vježbu.
 

dog 2

Da bi bilo zanimljivo i zabavno, neka povremeno pobijede. Ne zaboravite, međutim, vježbati naredbe poput „ispustite“. 

 

Pripazite

Igre u zatvorenim prostorima za pse su korisne, ali sve što je previše agresivno ili traje predugo, može dovesti do prekomjerne stimulacije. Završite sesije igranja dok se vi i vaš pas još uvijek dobro provodite. To ih ostavlja više uzbuđenim za njihovo sljedeće igranje, a ne iscrpljeno i obeshrabreno. Igrajući ove igre za pse sa svojim dlakavim prijateljem, držat ćete ih aktivnim i mentalno stimuliranim, ali ponajviše sretnim.
Za više savjeta i trikova za vlasnike pasa, pogledajte na odjeljak s člancima na internet-stranici Purina.