Sort by
Sort by

Bakina večera

Može li ono što su jeli Vaši preci uticati na Vaše današnje zdravlje?
Bakina večera
Fraza: ‘Jedan trenutak u ustima, čitav život salo na bokovima’ sama je po sebi grozan podsjetnik na to da treba jesti zdravo i umjereno. A zamislite kako biste se tek osećali da znate da posljedice mogu trajati nekoliko života?

Ma koliko to zvučalo bizarno, dokazano je da naša ishrana i način života mogu uticati na zdravlje naše dece. To može uticati čak i na djecu naše djece. To također naravno znači da bi način na koji su živjeli naši preci mogao uticati na nas. 

Šta je to epigenetika?

Naučnici sve više shvataju kako nam okruženje može uticati na gene. To je oblast koja se zove epigenetika, što u bukvalnom prevodu znači ‘nadgenetika’. Proučava informacije koje se nalaze na vrhu niza koji čini naš DNK.

epigenetics-infographic

Zamislite našu DNK sekvencu kao korisničko uputstvo kako napraviti naše tijelo. Epigenetika je poput markera koji se koristi da označi najvažnije dijelove uputstva, kao i dijelove koje je dozvoljeno ignorirati.

Epigenetika se također često opisuje kao proces kojim se određeni geni u našem DNK uključuju ili isključuju zbog nečeg što smo iskusili. 

Stoga otkriće da ono što jedemo i način na koji živimo utiče na epigenetiku, dakle i na naše gene, znači da to može uticati i na gene naših potomaka, pošto se naš DNK prenosi nasljeđivanjem. 

Zdrava ishrana i zdrav način života važni su i kada trebamo misliti samo na sebe. A ako to sagledavamo s aspekta budućnosti čovječanstva… može već djelovati i malo zastrašujuće. Zbog toga je istraživanje ove oblasti toliko važno. Što bolje shvatimo koliko način života utiče na naše gene, to ćemo bolje moći da shvatimo šta je to što trebamo manje raditi, a šta trebamo raditi više. 

Međunarodno istraživanje

EpiGen konzorcij jedan je od najvećih projekata na svijetu za istraživanje epigenetike. Radi se o javno-privatnom partnerstvu istraživača sa sjedištem u UK, Novom Zelandu i Singapuru. 

Učestvovanje u ovakvom pionirskom istraživanju i u tako važnoj i uzbudljivoj oblasti omogućit će nam da kreiramo proizvode koji imaju dokazano pozitivan efekat na zdravlje majki i njihove djece. Stefan Katsikas (Stefan Catsicas), glavni tehnolog u Kompaniji Nestlé

Nestlé je započeo saradnju s EpiGenom 2011. godine i nedavno je dao 22 miliona CHF za šestogodišnje partnerstvo u istraživanju. Vrsta djelatnosti kojom se bavi EpiGen pomaže nam da shvatimo koliko ishrana utiče na genetiku. Istraživači pokušavaju proniknuti u činjenice u kojoj mjeri način ishrane i način života trudnih žena utiče na gene njihovih beba. I najmanje epigenetske promene mogu uticati na budući zdrav rast i razvoj njihove djece.

“Učestvovanje u ovakvom pionirskom istraživanju i u tako važnoj i uzbudljivoj oblasti omogućit će nam da kreiramo proizvode koji imaju dokazano pozitivan uticaj na zdravlje majki i njihove djece”, kaže Stefan Katiskas, glavni tehnolog u Kompaniji Nestlé.

Rana ishrana

Cilj istraživanja jest unaprijediti ishranu i smanjiti probleme vezane za trudnoću, kao što je gestacioni dijabetes. Ova bolest utiče na rast i razvoj djece, kao i na buduće zdravlje majki. 

The research aims to improve nutrition and reduce pregnancy-related problems

Od 2006. godine, EpiGen je imao značajna otkrića u oblasti ishrane majki i djece. Istraživači su pokazali da je ishrana s niskim unosom ugljikohidrata u toku trudnoće povezana s hemijskim promjenama u dijelovima DNK bebe. Ove promjene mogu ukazivati na veći rizik te male djece da imaju pretjeranu tjelesnu težinu ili da budu gojazna u djetinjstvu.

Sve to ukazuje na važnost dobre ishrane i ističe dugoročne rizike ako se to ne obezbijedi. 

Ova je naučna oblast tek na svojim počecima, ali je već obogatila naše znanje o tome kako se ljudsko tijelo adaptira i reagira na okruženje. A sigurno je da će nam dati još informacija o tome kako da se brinemo o sopstvenom zdravlju, zdravlju svoje djece, a možda čak i zdravlju djece naše djece.