Sort by
Sort by

Pemba Suljagić je Nestlé Zdravo! Baka/Nana ambasadorica

Baka Nana ambasadorica hrani dete
Nazad na objave za medije

Pemba Suljagić iz Sarajeva pobijedila je na Nestlé konkursu “Zdravo! Baka” i time stekla titulu Nestlé Zdravo! Baka/Nana ambasadorica. Stručni žiri iz kompanije smatra da je nana Pemba Suljagić ispunila kriterij konkursa, a to je praćenje smjernica Nutriporcije - Tanjira zdrave prehrane, kao  i način na koji je vjerodostojno prenijela poruku o balansiranim i kvalitetnim obrocima. Nana Pemba Suljagić svojim načinom kuhanja već godinama uspijeva svoju unuku usmjeriti prema raznolikoj i izbalansiranoj prehrani, ali i da zavoli tradicionalna jela po čemu je ova nana poznata. Najdraže jelo njene unuke je čorba od graha i povrća koje je i za ovo takmičenje pripremila na sebi svojstven način.

„Moja unuka se ne želi šišati, jer hoće da ima dugu kosu kao sve princeze. A ja joj kažem da kosa najbrže raste kada se jede čorba od graha. Ne prođe malo, a moja unučica kaže: nano kada ćeš napraviti čorbu od graha, vidiš kako mi je kratka kosa. Onda nana odmah ide u akciju kuhanja čorbe od graha od koje sigurno svim princezama najbrže raste kosa. A onda ponovo me unuka pita, a nano je li princeza pojela i onaj grah što joj je bio ispod dušeka, a ja joj odgovorim, pa naravno“, otkrila je svoju tajnu kuhanja nana Pemba Suljagić.

Bake, nane, nene i majke, kako god da ih unuci zovu, su uvijek uzori kada je kvaliteta prehrane u pitanju. One su tako reći influenseri svojoj djeci, unucima, ali i drugima koji žele naučiti neke male tajne pravilne prehrane. Baka pobjednica ujedno je postala i Nestlé Zdravo! Baka ambasadorica koja će svoje tajne kuhanja uskoro podijeliti sa roditeljima i nastavnicima u nekoliko osnovnih škola u Bosni i Hercegovini. Do tada baka će snimiti svoj recept kojeg ćete moći pronaći i na oficijelnoj stranici kompanije Nestlé www.nestle.ba.

“Kroz naš projekat Zdravo! pokazalo se kako je najbolje djecu ne samo educirati već i važnije - aktivirati, uključiti ih da nešto naprave i iz toga nauče. Tako i lakše  usvajaju zdrave životne navike od prehrane do fizičke aktivnosti. Bakini recepti su omiljeni među djecom ne samo zato jer bake fino kuhaju već zato što imaju više vremena za svoje unuke i sve je servirano uz puno ljubavi i zabave. Veliki je broj nas sasvim sigurno počeo svoje prva iskustva u kuhinji baš uz bake. Nove recepte baka moći ćete pronaći i u novom izdanju  Zdravo! Kuharice, zajedno sa korisnim savjetima koje samo bake znaju”, ističe mag.nut. Koraljka Novina Brkić, regionalna nutricionistkinja kompanije Nestlé Adriatic.

Projekat Zdravo! dio je globalne inicijative kompanije Nestlé for healthier kids, u okviru koje se kompanija obavezala da će do 2030. godine pomoći da 50 miliona djece vodi zdraviji život. Zdravo! Akademija stalni je savjetnik za stvaranje zdravijih životnih navika, koji nudi provjerene informacije o prehrani i nutricionizmu, kao i alate koji olakšavaju njihovu primjenu. Neki od njih su Zdravo! lista namirnica – vodič za kupovinu namirnica, Nutriporcija - jednostavna šema tanjira koji pomaže pri sastavljanju balansiranog obroka i kuharica Zdravo! Kuhaj koja vas može inspirisati za nove uravnotežene obroke Istovremeno, platforma nudi i jednostavne savjete za uravnotežen razvoj djece, te ideje za poticanje djece na više fizičke aktivnosti.