Sort by
Sort by

Zdravo! lista namirnica

Prema posljednjem izvještaju Ekološkog programa UN-a (UNEP)*, u Bosni i Hercegovini svaki građanin u prosjeku baci 83 kilograma hrane. Trećina otpada od hrane u domaćinstvima rezultat je kuhanja ili posluživanja previše hrane. Mnogi često zaborave pojesti ostatke hrane i na kraju ih bace. Prije nego krenete planirati pripremu obroka, uzmite u obzir broj ljudi za koje pripremate hranu i već razmišljajte na koji način možete neke ostatke iskoristiti već za sutrašnji obrok: da li kao salatu, prilog jelu, sendvič za posao ili školski obrok za djecu. Kako bi pametnije pripremali hranu, potrebno i pametnije kupovati.

Jedan od načina da smanjimo otpad od hrane jeste da u kupovinu idemo s jasnim planom o tome šta želimo da pripremamo tokom sedmice, te koje nam namirnice za to konkretno trebaju. U to moramo da uzmemo u obzir i broj članova našeg domaćinstva. Osim toga što ćete na taj način smanjiti otpad od hrane, u krajnjoj liniji ćete i uštediti novac na kupovinu bespotrebnih namirnica.

Zdravo! lista namirnica

Kako bi vam u tome pomogli, Nestlé je u saradnji s nutricionistima i poznatim bh. kuharom, Almirom Mukačom, za vas pripremio Zdravo! listu namirnica, koja sadrži 5 ključnih kategorija namirnica koje trebaju da se nađu na vašem meniju tokom sedmice. Kako bi vam olakšali i u planiranju količina koje ćete uzeti, na listi su jasno naznačene sedmične količine potrebne za unos u organizam po osobi. Almir je, uz pomoć Zdravo! liste namirnica, obavio sedmičnu kupovinu za sebe i svoju porodicu u marketu partnera projekta "Avantura od A do Zdravo!", Bingo d.o.o., a uz pomoć ovog vjernog "asistenta" u kuhinji, i vi možete na jednostavan način obaviti svoju plansku kupovinu, te na taj način smanjiti otpad od hrane i iskoristiti ostatke za pripremu ukusnih obroka. 

Jednostavnim klikom na Zdravo! listu namirnica možete preuzeti svoju verziju besplatno.

Ne zaboravite da uključite mališane u kupovinu i pripremu obroka. Zdrave navike se stvaraju od malih nogu!

U saradnji sa partnerom projekta Bingo d.o.o., Almir je obavio svoju sedmičnu kupovinu i otkrio "male tajne velikih majstora", kroz pet ključnih kategorija namirnica. Zabavan i edukativan video pogledajte u nastavku. 

Video