Sort by
Sort by

Nestlé Zdravo! Baka/Nana ambasadorica održala inspirativan čas o zdravoj ishrani u sarajevskoj osnovnoj školi

Baka/Nana Nestlé ambasadorica
Nazad na objave za medije

Pemba Suljagić iz Sarajeva, pobjednica Nestlé konkursa "Zdravo! Baka/Nana" posjetila je osnovnu školu Alija Nametak gdje je održala inspirativno predavanje o zdravoj i izbalansiranoj ishrani. Pemba Suljagić je stekla titulu Nestlé Zdravo! Baka/Nana ambasadorice zbog svoje predanosti praćenja smjernica Nutriporcije - Tanjira zdrave prehrane i autentičnog načina prenošenja poruke o balansiranim i kvalitetnim obrocima.

Nana Pemba Suljagić već godinama svojim načinom kuhanja uspješno usmjerava svoje unuke prema raznovrsnoj i izbalansiranoj prehrani, istovremeno pomažući im da zavole tradicionalna jela. Ona je ovom prilikom ispričala kako njena unuka posebno voli čorbu od graha i povrća, koju je nana Pemba pripremila na svoj jedinstven način i za ovo takmičenje, a ista će se naći i u specijalnom izdanju kuharice Zdravo! U druženju sa nastavnicima, roditeljima i njihovom djecom.

"Smatram da mladi roditelji trebaju što više spremati domaća jela za svoju djecu. U moje vrijeme mi smo umjesto slatkiša jeli svježe voće koje bi sami brali sa grane. Shvatam da su to druga vremena, ali neke dobre stvari, kao što je uključiti u svakodnevnu ishranu svježe voće i povrće treba zadržati.", smatra nana Pemba koja je podijelila nekoliko korisnih savjeta, kao i svoje male tajne kuhanja.

Djeca u školi jedu voće
 

Bake, nane, nene i majke, bez obzira na naziv koji im unuci daju, uvijek su uzori kada je u pitanju kvaliteta ishrane. One su svojevrsni influenseri svoje djece, unuka i svih drugih koji žele naučiti male tajne pravilne prehrane. Ovom prilikom o pravilnoj izbalansiranoj prehrani govorila je i nutricionistkinja Nevena Pandža, koja je ovom prilikom podijelila nekoliko jednostavnih zdravih recepata i korisnih savjeta.

„Živimo u vremenu u kojem sve više posežemo za brzim jelima i rješenjima, jer i sam život nam je užurban. Pri tome zaboravljajući na važnost svježih i cjelovitih namirnica, te kako brzo možemo pripremiti i ukusno, nutritivno izbalansirano jelo. Zato je u današnje vrijeme, čini mi se više nego ikada, važno imati znanje o utjecaju hrane na naše zdravlje. Što je znanje o hrani bolje i veće, veća je vjerojatnost da ćemo se hraniti kvalitetnije. U svemu tome roditelji, nastavnici, treneri igraju važnu ulogu u prehrambenim navikama djece, a i mi kao društvo. Budimo im za primjer, a nagrada će nam biti zdrava djeca“, zaključila je nutricionistkinja Pandža.

Direktorica osnovne škole „Alija Nametak“ Nerminka Hadžić iskazala je zadovoljstvo što se jedan ovakav čas održao u prostorijama njihove škole i to pred kraj školske godine, kada je važno podijeliti neke važne životne lekcije.

„Mi u našoj nastavi često praktikujemo da sa našim učenicima razgovaramo o zdravoj i pravilnoj ishrani, kao i o važnosti fizičke aktivnosti. To je važan proces koji je na nama nastavnicima, ali i na roditeljima i cijelom društvu. Mi ćemo kroz naše nastavne aktivnosti prezentirati i vaš tanjir zdrave prehrane koji upravo prikazuje dobar omjer žitarica, voća i povrća koji bi trebali biti zastupljeni u razvoju svakog djeteta“, zaključila je direktorica Hadžić.

Dete u školi jede voće
 

Projekat Zdravo! dio je globalne inicijative kompanije Nestlé for healthier kids, u okviru koje se kompanija obavezala da će do 2030. godine pomoći da 50 miliona djece vodi zdraviji život. Zdravo! Akademija stalni je savjetnik za stvaranje zdravijih životnih navika, koji nudi provjerene informacije o prehrani i nutricionizmu, kao i alate koji olakšavaju njihovu primjenu. Neki od njih su Zdravo! lista namirnica – vodič za kupovinu namirnica, Nutriporcija - jednostavna šema tanjira koji pomaže pri sastavljanju balansiranog obroka i kuharica Zdravo! Kuhaj koja vas može inspirisati za nove uravnotežene obroke Istovremeno, platforma nudi i jednostavne savjete za uravnotežen razvoj djece, te ideje za poticanje djece na više fizičke aktivnosti.