Sort by
Sort by

SEDAM BITNIH SMJERNICA ZA ZDRAV NAČIN ŽIVOTA

Video

Tokom djetinjstva i adolescencije, u doba kada tijelo prolazi kroz brojne promjene i intenzivno raste i razvija  se, pravilna ishrana  i adekvatan unos hranjivih materija (nutrijenata) posebno su važni.

U ovom razdoblju potrebno je pažljivo planirati ishranu, kako bi ona zadovoljila sve potrebe organizma u razvoju, ali i kako bi se pravilno oblikovale navike u ishrani.

Navike u ishrani stečene u djetinjstvu ostaju za cijeli život i imaju veliki uticaj na zdravlje i eventualni razvoj hroničnih bolesti u odrasloj dobi.

Zdrave navike
7 prijedloga za zdrav zivot

REDOVNO DORUČKUJEM I BIRAM KVALITETNE NAMIRNICE

Doručak je prvi i najvažniji dnevni obrok. Nakon cijele noći bez hrane, doručak je neophodan kako bi napunio tvoj „rezervoar” i obezbijedio energiju za napore koji te očekuju u školi.
Istraživanja su pokazala da djeca koja doručkuju imaju bolju koncentraciju u školi i postižu bolje rezultate.

Dobar izbor za doručak su:

  • žitarice s voćem i djelimično obranim mlijekom,
  • hljeb od integralnih žitarica s medom.
  • jogurt s voćem.

Za pripremu ovakvog doručka neće vam trebati više od tri minute.

Saznajte više o ovoj temi u našem tekstu "Doručak, dobar start za svaki dan!"

PREDNOST DAJEM ŽITARICAMA S CIJELIM ZRNOM

Važno je jesti žitarice jer one sadrže ugljikohidrate koji ti daju energiju, ali i brojne vitamine, minerale, kao i dijetna vlakna.

Usto su odličnog okusa!

Potrudi se da jedeš hljeb, tjesteninu i druge proizvode od žitarica s cijelim zrnom.

O žitaricama sa cijelim zrnom više ćeš saznati u tekstu "Cjelovito zrno žitarice  –  svi pričaju o tome, šta to znači?"

zitarice

SVAKI DAN JEDEM VOĆE I POVRĆE

Dnevno treba unijeti bar 2 porcije voća i 3 porcije povrća. Jedan od načina da budeš u skladu s preporukama je da jedeš povrće u okviru svakog glavnog obroka (doručak, ručak, večera), kao i da za svaki međuobrok jedeš voće.

Jedna porcija znači: 1 jabuka, 2 kajsije, čaša prirodnog voćnog soka, 1 paradajz, zdjela zelene salate ili tanjir supe od povrća.

povrce

SVAKI DAN SE KREĆEM BAREM 60 MINUTA ILI DUŽE

Imaj na umu da fizička aktivnost pomaže boljem radu srca, daje ti energiju i pomaže da se osjećaš i izgledaš bolje.

Lako možeš  uklopiti fizičku aktivnost u svakodnevnu rutinu. Šetaj brzim hodom, trči ili vozi bicikl s prijateljima. Kad učiš ili čitaš, protegni se 10 minuta svakih sat vremena. Ograniči gledanje televizije i rad na računaru na najviše 2 sata u toku dana. Uključi se u fizičke aktivnosti u školi. Ne zaboravi na zagrijavanje prije svake fizičke aktivnosti, jer se na taj način umanjuje opasnost od povreda.

Sport ima povoljan uticaj na zdravIje, ali i na izgradnju naše ličnosti, na timski duh i razvoj prijateljstva. Zapamti, važno je učestvovati!

kretanje

 

Više o tome koliko je fizička aktivnost važna možeš saznati u tekstu "Zašto se treba kretati i biti aktivan najmanje 60 minuta na dan?"

REDOVNO PIJEM 8 ČAŠA VODE/TEČNOSTI DNEVNO

Preporučljivo je unijeti u prosjeku 1,5 litar tečnosti dnevno. U slučaju povišene vanjske temperature, pojačanog znojenja i fizičke aktivnosti, neophodno je popiti i više.

Najbolji izvori tečnosti su obična voda, čaj  i prirodni sokovi od voća i povrća, bez dodatnog šećera, a tečnost unosimo i putem hrane.

Video

SLATKIŠE I GRICKALICE JEDEM UMJERENO I SAMO PONEKAD

Nije potrebno potpuno se odreći brze hrane i slatkiša kako biste se pravilno hranili. Potrebno je pripaziti na količine i učestalost konzumiranja takvih namirnica.

Tvoje zdravlje neće biti ugroženo ako se povremeno počastiš hamburgerom, čokoladom, voćnim kolačem ili sladoledom, ako se ostatak vremena pridržavaš zdravih stavova.

slatkisi

DOVOLJNO I DOBRO SE NASPAVAM ZA NOVI DAN

Gotovo  jednu trećinu života provedemo spavajući. Odmor je veoma važan za naše zdravlje, dobro raspoloženje, pravilan rast i razvoj. Djeca od 6. do 12. godine života trebaju spavati 9 do 12 sati, a tinejdžeri od 13. do 18. godine 8 do 10 sati.

Bilo da se naspavate tokom noći ili “odrijemate” popodne računa se u preporučeno vreme spavanja. Jedino je važno, da se dobro odmorite svakoga dana.

spavanje

Zbog čega je spavanje važno:

- pozitivno utiče na rast

- olakšava održavanje normalne tjelesne težine

- jača imunitet

- smanjuje rizik od povreda

- povećava koncentraciju

- pomaže da bolje i lakše učite

PRIMJENJUJ VEĆINU OVIH SMJERNICA I OSJEĆAT ĆEŠ SE ODLIČNO U VLASTITOM TIJELU

Svaka osoba je posebna na svoj način. Kada bismo svi izgledali isto, to ne bi nikome bilo zanimljivo. Poželjna tjelesna težina zavisi od više faktora, kao što su uzrast, spol, visina i genetska predispozicija. Upravo zbog toga, nema potrebe upoređivati se s drugima.

Pravilna ishrana i redovna fizička aktivnost glavni su faktori za održavanje poželjne tjelesne težine.

Uz zdrav način života obezbijedit ćeš dobar izgled, tjelesnu formu, a time i povećati samopouzdanje!

samopouzdanje