Sort by
Sort by

Cjelovito zrno žitarice - svi pričaju o tome, šta to znači?

 

Šta su to žitarice? Zašto ih uzgajamo za ishranu? I da li su one korisne za naš organizam?

Kako bismo razumjeli važnost žitarica za čovjeka, priču moramo započeti mnogo godina prije nove ere, kada je pračovjek došao do izuma koji je promijenio čitav tok historije - taj izum bio je poljoprivreda. 

Deset hiljada godina prije nove ere ljudi su počeli da formiraju prve zajednice i da se bave zemljoradnjom. Tada su nastale i prve kultivisane vrste žitarica. Sigurno se pitate kako su ih konzumirali? Jeli su ih kao kašu ili drobili između dva kamena da bi dobili neku vrstu brašna, koje su zatim kuhali u vodi. Tako dobivenu masu sušili su na vatri ili suncu. Zbog svoje hranjivosti i dobrog uticaja na organizam, žitarice su postale veoma važan dio ljudske ishrane. Ljudi su ih sve više gajili i konzumirali.

Kako je nastalo bijelo brašno?

Video


Otkriveno je da je ulje u klici žitarice glavni uzrok užeglosti, i tada je konstruisana mašina koja odvaja klice i opnu od brašna. Tako je nastalo bijelo brašno koje nije moglo da užegne ma koliko dugo bilo uskladišteno, a i slabije su ga napadali miševi i druge štetočine. Svojim bijelim izgledom asociralo je na „čistoću“ i smatralo se da je ono kvalitetnije od brašna cjelovite žitarice koja je braonkaste boje. Bila je to jeftina, gotovo idealna namirnica dostupna širokim slojevima stanovništva.

Šta se događa kada preradimo žitarice?

Uklonili smo im ljusku i klicu, te je ostao samo srednji dio – endosperm, bogat škrobom. Na taj način smo umanjili bogatstvo nutrijenata, koje sadrži cjelovito zrno, a nalazi se upravo u ljuski i klici. Takva brašna, peciva, hljeb i tjestenine zovemo BIJELIM: bijelo brašno, bijeli hljeb. Često jedemo takve namirnice. Ali bez panike - prerađene namirnice nisu toliko loše, ali ipak ne sadrže isto hranjivih materija kao njihovi rođaci - žitarice cjelovitog zrna.

Dajte šansu cjelovitom zrnu! Birajte s veseljem žitarice cjelovitog zrna! Nije uopšte teško i veoma je ukusno!

Zrno žitarice se sastoji od: klice, endosperma i ljuske:

  1. Klica: unutrašnji dio je bogat hranjivim materijama, sadrži vitamine skupine B i vitamin E, kao i minerale poput magnezija, omega-6 masnih kiselina i važne nezasićene masnoće - bogate antioksidansima.
  2. Endosperm: Središnji dio sadrži ugljikohidrate - prije svega, škrob važan izvor energije za naš organizam, koji se postepeno oslobađa; uz nešto proteina i vitamine skupine B.
  3. Ljuska: Vanjska opna koja obavija zrno - bogata prehrambenim vlaknima, sadrži protein, vitamine skupine B.

Preporuka: dvije do tri porcije žitarica cjelovitog zrna dnevno!

porcije


Koje vitamine i minerale sadrže cjelovite žitarice:

  • Vitamini: B1, B2, folat (folna kiselina)
  • Minerali: magnezij, selen i željezo

Cjelovita zrna su važan dio raznovrsne i uravnotežene prehrane za cijelu porodicu - i sjajnog su okusa!
 

Video

Jednim klikom, na našu Kuharicu Zdravo! kuhajmožete skinuti mnoštvo recepata za uravnotežene i zabavne obroke prema tanjiru pravilne prehrane, u čijem su kreiranju učestvovale poznate mame, uz korisne savjete nutricionistkinje.