Sort by
Sort by

Doručak, dobar start za svaki dan!

Ujutro kad se probudiš tvoje je tijelo odmorno, spremno za novi dan. Tokom noći se organizam odmara, skoro svi naši organi miruju, ali se energija troši. Zbog toga smo ujutru odmorni, ali i gladni. Doručak je pravi način da započnemo dan i napunimo naše baterije. Osim što smo gladni, osjećamo i žeđ, zbog toga se preporučuje i unos tečnosti da bi tijelo bilo hidrirano.

Mali savjet: Ujutro nakon buđenja i prije samog doručka, popij čašu vode. Osim što je gladan, naš organizam je i jako žedan.

Zašto ga ne smijemo preskakati?

Jeste li znali da su istraživanja pokazala da djeca koja redovno doručkuju imaju bolju koncentraciju u školi i lakše prolaze kroz školske obaveze i zbog toga postižu bolje rezultate?

Imaj i ti snagu kroz dan uz dobar doručak.

Doručak je mnogo više od obroka. On ima važnu ulogu u svakodnevnom životu. To je vrijeme koje provodimo sa porodicom prije nego što započnemo obaveze van kuće. Razgovor i planiranje nam pomažu da bolje organiziramo svoje vrijeme i obaveze. Dokazano je i da utiče na samopouzdanje kod djece. Također, javlja se veći osjećaj sigurnosti jer siti i puni energije započinjemo dan.

Za predložene doručke neće ti trebati puno vremena, maksimalno 5 min.  

 

Video

Odličan su doručak i druge vama omiljene kombinacije, važno je da pojedemo neki proizvod od cjelovitog zrna žitarica, nešto tečnosti i po mogućnosti neku vrstu ili oblik voća.

Oni navike školaraca u Bosni i Hercegovini mijenjaju na bolje

Kroz edukativni program Zdravo!, koji se već deceniju sprovodi u školama širom BiH, do sada je prošlo više od 20.000 osnovaca koji su zahvaljujući angažovanju posvećenih nastavnika, ali i roditelja motivisani da se vrate na sportske terene i da se uključe u pripremu zdravih obroka. Kroz lokalno implementirane aktivnosti projekta, Nestlé u Bosni i Hercegovini educira djecu, roditelje i nastavnike o važnosti balansirane prehrane i fizičke aktivnosti, a potom nudi i praktičnu podršku u vidu recepata, savjeta za kuhanje i planera jelovnika koji podupiru zdrav način života, kao i praktičan vid demonstracija vježbi za djecu.
 

Jednim klikom, na našu Kuharicu Zdravo! kuhaj, možete skinuti mnoštvo recepata za uravnotežene i zabavne obroke prema tanjiru pravilne prehrane, u čijem su kreiranju učestvovale poznate mame, uz korisne savjete nutricionistkinje.