Sort by
Sort by

Dragi naši učitelji i nastavnici, vaša uloga je ključna u odrastanju mališana, stoga vaš zadatak nije nimalo jednostavan. Mnogobrojni trendovi, pitanja i izazovi čine vašu svakodnevnicu. Pred vama svakodnevno stoje i postavljaju pitanja buduće generacije učitelja, pisaca, medicinara, slikara, muzičara, profesionalnih sportista….

Kako bismo vam barem malo olakšali ovaj zahtjevan posao koji je pred vama, jednostavnim klikom potražite besplatne materijale koji će vam pomoći pri oblikovanju nastave. Temeljne činjenice o sastavu hrane, prednosti pravilne prehrane, kako poboljšati prehrambene navike, kako prepoznati poremećaje u ishrani kod djece, te kako ih ohrabriti da prihvate svoje tijelo, mnogobrojni kvizovi i primjeri iz svakodnevnog života samo su neke od tema koje možete pronaći u ovom našem virtuelnom kutku.

Dodatni savjeti za učitelje i nastavnike

Principi pravilne prehrane temelje se na pravilima ravnoteže, umjerenosti i raznolikosti dnevne prehrane.

Zato smo razvrstali namirnice u šest različitih kategorija hrane koje bi svaki dan trebale biti zastupljene u prehrani, kako djece tako i odraslih:

Žitarice: Dnevno treba konzumirati najmanje 6-11 porcija žitarica. Žitarice uključuju hranu kao što su kruh od cijelog žita, žitarice za doručak, tjestenina ili riža.

Povrće: Preporučuje se svakodnevno konzumiranje svježeg ili kuhanog povrća - tamno zeleno lisnato povrće, crveno i narančasto povrće poput mrkve ili bundeve. Povrće poput kukuruza ili krumpira izvor je dugoročne energije za tijelo.

Voće: Svakodnevno se preporučuje konzumacija 2-3 porcije voća. Različito i ukusno voće kao što su jabuke, šljive, avokado, naranče i borovnice pomažu zadovoljiti preporučenu dnevnu količinu.

Mlijeko i mliječni proizvodi: Mlijeko i mliječni proizvodi vrijedan su izvor kalcija, koji nam je svakodnevno potreban za rast kostiju, razvoj i održavanje, kao i za razne dodatne funkcije u tijelu. Konzumiraj mlijeko i mliječne proizvode sa smanjenim postotkom masti

Meso i mahune: Preporučuje se konzumacija 2 posluge iz grupe mesne hrane, mesne prečice i mahuna. Pri odabiru mesa i mesnog proizvoda odaberite mršavo, niskomasno meso. Također je važno uključiti hranu u vašu prehranu koja sadrži visok uočaj omega-3-masnih kiselina kao što su ribe (losos, heringa ili pastrmka)

Fizička aktivnost: Preporučuje se dnevna fizička aktivnost 30 minuta. Fizička aktivnost označava pomicanje tijela na način koji troši energiju: hodanje, penjanje stepenicama, igranje nogometa, biciklizam, ples, plivanje, jahanje...