Završen 14. Nestlé Zdravo! atletski kup

Ema Mešković iz Tuzle i Enhar Mahmić iz Zenice osvojili pehar za najbolje ostvarene rezultate

Sarajevo, 28. oktobar 2023. –  Dodjelom medalja i pehara za najbolje ekipe i pojedince, u Sarajevu je u Centru za edukaciju, sport i rekreaciju "Safet Zajko" završeno finale 14. Nestlé Zdravo! atletskog kupa u organizaciji Atletskog Saveza BiH i kompanije Nestlé Adriatic.

U finalu ovogodišnjeg kupa učestvovalo je 72  dječaka i djevojčica koji su se prethodne školske godine takmičili u konkurenciji od preko 1.600 učesnika iz 30 osnovnih škola sa područja cijele Bosne i Hercegovine. Na takmičenje u sedam atletskih disciplina osnovci su stigli iz 6 gradova, i to iz Sarajeva, Mostara, Banja Luke, Zenice, Tuzle i Čitluka.

„Naša misija je doprinijeti kreiranju kvalitetnije budućnosti za svu djecu, i to stvaranjem zdravih navika već od ranog uzrasta i poticanjem ljubavi prema sportu. Mene zaista raduje činjenica da smo kroz 14 izdanja  Nestlé Zdravo! atletskog kupa ohrabrili mlade ljude da se bave rekreativno sportom, a ove godine uspjeli smo pokrenuti više od 1.600 djece i nadam se da će taj broj svake naredne godine biti sve značajniji“, istakao je Nebojša Matijević, koordinator Nestlé Zdravo! atletskog kupa za Bosnu i Hercegovinu.

Svi su svjesni činjenice da djeca danas dosta vremena provode ispred ekrana, računara ili mobitela stoga je važno da se redovno bave fizičkom aktivnošću još od ranog uzrasta. Ovogodišnje takmičenje osim na sportsku aktivnost skrenulo je pažnju i na važnost ishrane. Kako je ovo ujedno i mjesec posvećen kraljici voća – jabuci,  kompanija Bingo odlučila je biti dio ovog značajnog sportskog skupa mladih, pa su djeci podijeli novu domaću sortu jabuke Story ubranu tek u Popovom polju. Istraživanje koje je sproveo profesor na Fakultetu za sport i tjelesni odgoj Univerziteta u Sarajevu Erol Kovačević kaže da oko 10% anketirane djece povrće konzumira jedanput sedmično, a voće oko 6%.

„Posebno brine podatak da preko 6% učenika ima tjelesnu aktivnost samo jedan dan sedmično, a 3,5% učenika niti jedan dan u sedmici nisu tjelesno aktivni. Istraživanja su pokazala da je tjelesna neaktivnost jedan od vodećih faktora rizika od nezaraznih bolesti“, upozorava profesor Kovačević.

Važno je istaći da osim voća i povrća, cjelovitih žitarica i ograničavanja unosa slatkiša i soli, potrebno je posebno povesti računa o hidrataciji organizma. Učesnici 14. Nestlé Zdravo! atletskog kupa su zato po završetku svojih utrka bili nagrađeni i toplom Maggi tarhana čorbom koja se specijalno za naše tržište proizvodi u Nestlé tvornici u Surčinu. Obogaćenu tarhana čorbu, za čiji recept je zaslužna nutricionistkinja Nevena Pandža, pripremio je kuhar Hamid Kurjaković.

„Važno je naglasiti da se između 20 i 30 % ukupne količine vode unosi putem hrane. Zbog toga je u kontekstu optimalne hidratacije izrazito važno unositi hranu sa većim procentom vode. U tom smislu kao različite vrste supa i juha čine se kao idealan obrok jer je voda u njima zastupljena između 80-95 %. Također, ove namirnice pored toga što pomažu u hidrataciji, sadrže visoke  i vrijedne nutrijente, i kao takve bi trebale biti svakodnevno na meniju djece školske dobi“, smatra profesor Erol Kovačević.

Najbolje rezultate u disciplini skok u dalj zabilježili su Petra Pervan iz Čitluka (4,88) i Omer Bičić iz Sarajeva (5,28), dok su najbolji u skoku u vis bili Sajra Selimović iz Zenice (155) i Luka Kordić iz Čitluka (150). U bacanju kugle najuspješniji su bili Kanita Brka (12,50) i Enhar Mahmić (16,42) oboje iz Zenice, a na 100m najbrži su bili Helena Marić iz Banjaluke (13:23) i Eman Mulahemtović iz Zenice (12:34).  300 m najbrže su pretrčali Tuzlaci Ema Mešković (43:40) i Amer Bećirović (40:44), dok su na 600 m najbrži bili Ena Bećirović iz Tuzle (1:41:88) i Harun Mešković iz Zenice (1:31:92). U ekipnom takmičenju nagrade su ponijeli dječaci i djevojčice iz Zenice.  Pehari za najbolje pojedince otišli su u ruke Eme Mešković iz Tuzle za najbolji rezultat 43:40 u disciplini 300 m i Enharu Mahmiću iz Zenice za rezultat ostvaren u bacanju kugle (16,42).

Kompanija Nestlé još od 2009. godine je prepoznala važnost ulaganja u mlade u Bosni i Hercegovini i njihovog  usmjeravanja prema zdravim životnim navikama. Zato je sa Atletskim savezom BiH pokrenula Nestlé školsku atletsku ligu, koja je u relativno kratkom periodu postala popularna među mladima, što je rezultiralo i većim interesovanjem mladih za sport i sportske aktivnosti. Ovo je liga koja omogućava mladima koji nisu profesionalni sportisti da se takmiče u atletskim disciplinama. Od 2012. projekat je proširen s edukativnim dijelom i kao takav je postao dio globalne Nestlé For Healthier Kids inicijative pod lokalnim imenom ,,Zdravo!”. U ovih 14 godina, ovim projektom je u Bosni i Hercegovini do sada obuhvaćeno 45.000 učenika.