Sort by
Sort by

Kako uživati u ljetnom voću tokom cijele godine?

 

Koji desert može biti ukusniji i zdraviji od šake svježeg, tek ubranog voća? Tokom ljeta možete u njima uživati svaki dan, ali jeste li znali da plodove možete zadržati svježima i ostatak godine? Saznajte kako zamrznuti voće a da zadrži 90% svojih vitamina i antioksidanata.
Zamrzavanjem sočno voće može zadržati većinu svojih svojstava. Osim toga, zadržava svoj okus i može se otopiti u bilo kojem trenutku. Postupak je jednostavan i brz, a tako sačuvani plodovi mogu potrajati do devet mjeseci.
Ljeto je najbolje vrijeme za pripremu smrznutog voća. Bez obzira jeste li kupili više breskvi nego što ste mogli pojesti ili ste pronašli ukusno šumsko voće, možete iskoristiti višak i sačuvati ga za hladna godišnja doba.
 
Šta Vam treba?
  • voće koje želite zamrznuti, što bolje očišćeno i osušeno;
  • tanjir koji stane u zamrzivač;
  • papir za pečenje – vosak ili pergament;
  • plastična folija;
  • plastične vrećice za smrznute proizvode.
 
Kako zamrznuti sezonsko voće na pravilan način?
   
1.Dobro očistite i posušite voće.
2.Po potrebi ogulite voće i očistite sve porcije, oštećene neželjenim udarcima ili nesavršenostima.
3.Narežite voće na kockice ili kriške, kako Vam je draže.
4.Ponovno posušite voće uz pomoć čiste maramice. Važno je odstraniti što više vlage.
5.Prebacite voće na tanjir obložen papirom za pečenje (od voska ili pergamenta) i složite ga u jednom sloju. Pokrijte ga plastičnom folijom i stavite pladanj u zamrzivač na nekoliko sati. Na taj će se način zamrznuti odvojeno i ne riskirate da se zalijepi jedno za drugo.
6.Izvadite tanjir iz zamrzivača i pažljivo maknite voće s papira za pečenje. Zatim smrznuto voće prebacite u posebne plastične vrećice. Ne zaboravite ispustiti što više zraka iz vrećice kako biste produžili život voća. U zamrzivaču se može čuvati 6 do 9 mjeseci.
 
Kako koristiti smrznuto voće u slasnim receptima?
  • Šumsko voće, jabuke, trešnje, višnje ili banane savršeni su u desertima poput pita, tartova, mramornih kolača ili keksa.
  • Tropsko voće, poput manga ili ananasa, daje okus svježe cijeđenim sokovima, smoothiejima ili shakeovima i održava ih svježima.
  • Sok od citrusa može se koristiti za kuhanje, za davanje kiselkaste arome umacima, a citrusna korica u tijestu za kolače i torte.
  • Sjemenke grožđa, dinje i smrznute banane također su ukusni za jelo u bilo koje godišnje doba. Možete im dodati čokoladni sirup ili jogurt.
 
Nekoliko korisnih savjeta, zavisno o smrznutom voću koje konzumirate
  • Izblijedjela boja ili ozebline znakovi su da je smrznuto voće oštećeno i više se ne može konzumirati.
  • Jabuke se najbolje čuvaju ako su oguljene i narezane na kriške. Ako želite izbjeći oksidaciju jabuka (gornji slojevi postaju smeđi) možete ih staviti u vodu sa kašičicom soli, prije zamrzavanja.
  • Citrusi: najbolje je pohraniti koru odvojeno. Citrusni sok možete zamrznuti u kockicama ili u plastičnoj vrećici, dok se korica može podijeliti u više porcija.
  • Dinje i lubenice: dinja se obično vrlo dobro čuva u zamrzivaču, za razliku od lubenice koja sadrži previše vode.
  • Ananas ima posebnu aromu, čak i kad je smrznut. Važno je temeljito očistiti tvrdu i vlaknastu srž. Možete ga i izrezati na kockice radi jednostavnije konzumacije.
  • Breskve, nektarine, kruške i šljive najbolje se čuvaju ako se očiste od kore, a kod trešanja ili višanja najbolje je ukloniti košpice.

 

Sada kada ste naučili kako najbolje iskoristiti sezonsko voće kroz cijelu godinu, pročitajte više i kako zamrznuti povrće kod kuće.