Sort by
Sort by

Dobrodošli u svijet Zdravo! Akademije

Koliko puta ste čuli od svojih školaraca da ne vole da jedu nešto, i koliko puta je to bilo povrće?

Garantujemo Vam da niste jedini - mnogi roditelji nadmudruju svoju djecu kada su je u pitanju konzumacija ne tako popularnih jela, te naši mališani retko kada budu raspoloženi i spremni da probaju nešto novo. Upravo je ovaj prvi korak najteži, jer zdravom hranom i uravnoteženom ishranom djeca konzumiraju čitavo bogatstvo ukusa i tekstura koje se briljantno uklapaju u svako jelo, a ključ je naučiti kako da ih pripremite i poslužite na način koji će detetu biti primamljiv.

Istraživanje koje je Nestlé sproveo na temu zdrave ishrane pokazalo je da djeca koja pomažu u pripremi obroka jedu značajno više povrća od djece koja ne sudjeluju u kuhanju. Naime, uspoređene su namirnice koje djeca biraju kada sudjeluju u pripremi obroka s onima za koje se odlučuju kada u pripremi ne sudjeluju.

Ukupno 47 roditelja s djecom u dobi od 6 do 10 godina pripremalo je obroke od različitih namirnica, kao što su pohana piletina, salata i tjestenina. Tako je od ukupnog broje djece njih pola pomagalo roditeljima u pripremi obroka, dok se druga polovica djece igrala.

Svesni smo da pripremati zdrave i uravnotežene obroke za svoju djecu ponekad može biti izazov. Potrebno je balansirati između mnoštva obaveza koje imate, ali i mnoštva informacija koje su vam dostupne na Internetu. Niste sigurni koji su omjeri i koje namirnice prikladne za vaše dijete? Izazov vam je da naučite svoje najmlađe kako da usvoje zdrave životne navike? Imate osjećaj da uvijek pripremate iste obroke? Na pravom ste mjestu. Zdravo! Akademija je odličan izvor provjerenih informacija koje će vam pomoći da proširite svoja znanja o prehrani i nutricionizmu, da pronađete jednostavne recepte i savjete za uravnotežen razvoj vašeg djeteta. Uz to, istražite načine kako da stimulišete svoju djecu na fizičku aktivnost, čak i unutar doma. Budete kreativni, spremni za igru, ali i spremni da svojim primjerom na djecu prenesete zdrave životne navike.