Sort by
Sort by

Eldina Kožljak i Denis Haračić - Podvodni vs zemljani svijet

Umjetničko djelo predstavlja dvije strane eko sistema: morski i kopneni. Obje strane su od izrazitog značaja za opstanak života na našoj planeti. Naime, koraljni grebeni koji su stanište mnogim morskim životinjskim vrstama su uslijed velikog zagađenja na rubu nestanka. S druge strane, prisustvujemo velikoj eksploataciji šuma bez kojih je život na planeti Zemlji gotovo nemoguć. Vrste poput bosanskog mrkog medvjeda se u prirodi sreću sve rjeđe, a na nama je da u borbi protiv zagađenja i klimatskih promjena podižemo svijest i pokrećemo dijalog o ovim problemima. Dva reljefa predstavljena u ovom djelu imaju upravo tu ulogu, jer umjetnost može i mora postojati kao aktivni medijator u komuniciranju i zabilježavanju naše stvarnosti.

O UMJETNICIMA

eldina_denis


Eldina Kožljak rođena je 21.01.1997. godine u Sarajevu, gdje nakon zavšene osnovne škole upisuje Srednju školu primijenjenih umjetnosti na Odsjeku za reklamnu grafiku. Maturira 2016. godine u klasi profesorice Milijane Lagumdžije i dobija zvanje likovnog tehničara za reklamnu grafiku. Iste godine svoje školovanje nastavlja na odsjeku za grafiku u klasi profesora Avde Žige na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu. Od 2012. godine pa sve do sada učestvovala je na mnogim kolektivnim izložbama. Pored grafike radi i sa svim ostalim likovnim medijima a svoj rad najviše zasniva na prikazima morskog svijeta i istraživanjima ljudske psihologije. More i sva morska bića doživljava kao neiscrpnu inspiraciju koja je rezultirala brojnim grafičkim ciklusima.

Denis Haračić je bosanskohercegovački vizualni umjetnik rođen 1991. godine u Travniku.  
2018. godine završio je Master studij na odsjeku za grafiku na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, u klasi Amele Hadžimejlić. Kroz svoje psihološke portrete problematizira univerzalne teme, dotičući se savremenog društva kroz prizme grupnog i pojedinačnog identiteta, uvijek u potrazi za humanističkim iskazima tamo gjde su naoko najmanje prisutni. Umjetnik se koristi medijima crteža, slike, grafike kao i digitalne slike, animacije i zvučne instalacije. Haračić je svoj rad izlagao na preko 50 samostalnih i grupnih izložbi, kao i bijenala i trjenala likovne umjetnosti u BiH, regionu i svijetu. Njegov rad se nalazi u nekoliko internacionalnih kolekcija od kojih se posebice ističe Museum of Now u Berlinu, koji broji 72 umjetnikova djela. Dobitnik je nekoliko priznanja i nagrada, od kojih je najznačajnija nagrada Collegium Artisticum za grafiku, dodijeljena ispred Udruženja likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine u januaru ove godine.  

podvodnivszemljani