Sort by
Sort by

Čokolade i bombone

Povijest čokolade

Priča o čokoladi je u Novom svijetu počela s plemenom Maja, koji su pili tamni napitak po imenu cacahuaquchtl. Kasnije su Asteci konzumirali chacahouau i koristili zrna kakaa za plaćanje. 1523. godine su Cortezu, španjolskom osvajaču asteškog carstva, ponudili zrna kakaa, a on je čokoladu predstavio Starom svijetu, gdje je uskoro postala omiljena hrana europskih bogataša i plemića.

Od početka je pretvaranje sirovih, gorkih zrna kakaa u nešto što je jedan pisac iz 17-og stoljeća nazvao “jedinom pravom hranom bogova” bila umjetnost, profinjena mješavina alkemije i znanosti. Prije nekoliko stoljeća otkriveno je da se vrenjem i pečenjem zrna može stvoriti ovaj današnji, nadnaravni okus.

Nakon godina pokušavanja, 1875. godine, 31-godišnji proizvođač slatkiša iz Veveya, imenom Daniel Peter, otkrio je kako kombinirati mlijeko i kakao prah. Rezultat toga je mliječna čokolada.

Peter, prijatelj i susjed Henri Nestléa, osnovao je tvrtku koja će uskoro postati vodeći svjetski proizvođač čokolade. Tri desetljeća je tvrtka pod imenom Peter, Cailler, Kohler od Nestléa uzimala potrebne sirovine mlijeka i marketinška znanja potrebna za lansiranje svojih slatkih proizvoda, da bi 1929. godine došlo do neizbježnog spajanja.

Nestlé slatkiši

Otkrij neodoljive ukuse Nestlé slatkiša. Budi iznenađen sa raznovrsnim okusima Nestlé desserta. Uživaj u savršenom okusu After Eight čokolade. Napravi pauzu s Kit Katom. Probudi lava u sebi s Lionom. Uđi u svijet raznobojnih Smarties okusa.
 

lion logo v2
smarties logo ba
after eight logo v1
nestle dessert
kit kat ba