Sort by
Sort by

Šta djeca u BiH zaista znaju o zdravoj ishrani, uravnoteženoj prehrani i tjelesnoj aktivnosti?

S ciljem pružanja podrške roditeljima upravo na ovom polju, Nestlé već desetu godina u BiH kroz projekat Zdravo!, a u saradnji sa Atletskim Savezom BiH implementira istraživanje o znanju, stavovima i navikama bh. učenika o prehrani i tjelesnoj aktivnosti. 

„Svake godine smo svjedoci pomaka u znanju đaka, ali i dalje ima prostora za napredak, što dokazuju i rezultati prvog vala ovogodišnjeg istraživanja. Zato je važan kontinuitet edukacije i podsticanja fizičke aktivnosti. Drago mi je što je i BiH dio globalne Nestlé inicijative koja podsjeća da ne moraju sva djeca biti vrhunske sportiste, ali je ključno da na vrijeme prepoznaju važnost pravilne ishrane i sporta.“ izjavio je  Erol Kovačević, profesor na Fakultetu sporta i tjelesnog odgoja Univerziteta u Sarajevu.

Profesor Kovačević dio je tima stručnjaka iz Udruženja „Sport i zdravlje“ koji su proveli istraživanje sa učenicima sedmih razreda iz škola diljem BiH. Rezultati su pokazali da svega 20,5% ispitanika u toku dana konzumira preporučenih 5 obroka. S druge strane, tješe podaci da 59,9% ispitanika povrće konzumira barem jednom dnevno, dok 54,8% ispitanika jede voće dva ili više puta dnevno. Istraživanje je pokazalo i da je želja za „savršenim“ tjelesnim izgledom sveprisutnija kod mlađih generacija. Tako je čak 22,2% ispitanika istaklo da nije zadovoljno svojom težinom, a kao rezultat 14,9% ispitanika navelo je da je trenutno na dijeti, što je najviša stopa u posljednje tri godine.

Kada je riječ o budućnosti hrane, Nestlé naglašava pružanje pomoći roditeljima i odgajateljima u usmjeravanju djece prema zdravim životnim navikama, te prilagođavanje portfolija proizvoda globalnim trendovima.

infografika_1

 

infografika_2

 

prehrambene_navike_ba