
Špinat je odličan izvor nutrijenata poput vitamina C i E, betakarotena, mangana, cinka i selena, koji brane organizam od brojnih bolesti povezanih s antioksidativnim stresom. Zato nudimo recept za pitu sa špinatom i mekim sirom, koja je jednostavna za pripremu i posluživanje, a koja može biti ukusan doručak ili čak i lagani ručak uz svježu salatu.
Jednostavna za pripremu i posluživanje, pita sa špinatom i mekim sirom može biti ukusan doručak ili čak i lagani ručak uz svježu salatu.
-
OBROK ZA: 6 osoba
-
VRIJEME PRIPREME: 45 minuta
-
TEŽINA: lagano
Popis sastojaka:
- 1 kg špinata
- 300 g mekog sira
- 250 g brašna
- 125 g maslaca
- 40 ml hladne vode
- 4 jaja
- 100 ml vrhnja
- 100 ml mlijeka
- MAGGI povrtna kocka za supu
- Napravite tijesto za pitu tako da maslac pomiješate s brašnom, jednim žumancem i hladnom vodom, mijesite dok ne nastane tijesto koje potom stavite u hladnjak da se malo ohladi i stvrdne. Raširite ga i stavite u posudu za pečenje koju ste opet stavili u hladnjak na nekoliko minuta, a zatim u pećnicu na 15-20 minuta.
- U međuvremenu, pažljivo očistite i operite špinat i stavite ga kuhati u posudu s vrelom vodom.
- Špinat stavite u prokuhalu vodu, a nakon 5 minuta ga izvadite i narežite.
- Tri preostala jaja dobro istucite, izmiješajte s mlijekom i vrhnjem, a zatim dodajte narezani špinat, sol, biber i kašičicu MAGGI povrtnu kocku za supu.
- Pola količine mekog sira narežite na kockice i dodajte u smjesu.
- Tu smjesu stavite u kalup za pečenje preko tijesta, a preko toga stavite ostatak mekog sira narezanog na kockice.
- Stavite peći u pećnicu na 25 minuta.
Poslužite vruće ili zagrijano s umakom od paradajza s bosiljkom ili svježom salatom. Na ovaj način ste brzo osigurali ukusan obrok za cijelu porodicu. Ako vam ostane od ručka, poslužit će i kao zdravi večernji obrok. U slast!
Nutritivne vrijednosti po porciji
-
Kalorija: 588.2 kcal
-
Bjelančevina: 23.25 g
-
Masti: 37.23 g
-
Ugljikohidrata: 39.8 g