Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Kofein

Kofein je stimulans koji se prirodno nalazi u čaju, kafi i kakau, kao i u nekoj hrani biljnog porijekla. Može se proizvesti i sintetički i koristiti kao aditiv u „energetskim pićima“. Hrana koja sadrži kofein se hiljadama godina koristila u medicinske svrhe. Autohtona plemena u Africi i Južnoj Americi su ga koristili u obliku kafe i kakaa. Kofein je najčešće korišteni stimulans na svijetu. Jednostavno i brzo ga apsorbira želudac i tanko crijevo, a zatim kruži cijelim tijelom, uključujući i mozak. Kao i sve ostalo, kofein treba konzumirati umjereno.

KAKO DJELUJE?

Kofein je stimulans centralnog živčanog sustava te se male doze (npr. 20-200 mg) povezuju sa promjenama raspoloženja, kao što su povećena energija, učinkovitost, samopouzdanje, živahnost, motivacija i koncentracija. Međutim, čak i u malim dozama, kofein kod nekih ljudi može pokvariti kvalitet sna. Čini se da se ti učinci smanjuju redovitom konzumacijom.

Istraživanje austrijskih naučnika je pokazalo da kofein stimuliše dijelove mozga koji regulišu kratkoročno pamćenje i pozornost.

MITOVI O KOFEINU – TOČNO ILI NETOČNO?

Mit 1: Budući da kofein povećava izlučivanje kalcija, konzumacija kofeina može povećati rizik od osteoporoze.
Netačno! Budući da su dokazi u korist ove teorije neuvjerljivi te se smatra da mlijeko koje se često dodaje napitcima sa kofeinom, poput čaja i kafe, poništava takav učinak.

Mit 2: Kofein uzrokuje dehidraciju.
Netačno! Čini se da napitci sa kofeinom, kada se konzumiraju umjereno, doprinose dnevnom unosu tekućina na sličan način kao i voda.

KOLIKO KOFEINA SMIJEM KONZUMIRATI?

Budući da kofein nije sastavni dio uobičajene ishrane, za njega ne postoji Preporučeni dnevni unos.
Za odraslu osobu, umjerena količina kofeina znači 300 mg kofeina dnevno, a kako bi izračunali svoj prosječan dnevni unos, dane su količine kofeina sadržane u najčešćim prehrambenim izvorima

Prosječna količina kofeina po serviranju određenih napitaka

  • Instant kava - 75 mg u 190ml
  • Kava - 85 mg u 190ml
  • Čaj - 50 mg u 190ml
  • Energetski napici (sa dodanim kofeinom ili guaranom) - 28-87 mg u 250 ml
  • Cola napici - 8- 53 mg u 250 ml
  • Čokolada - 5.5 - 35.5 mg u 50 g