Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Kompanija Nestle podržava inicijativu Ujedinjenih nacija pod nazivom "Obrazovanje na prvom mjestu"

Back to Press releases
Sarajevo,
Tue, 10/02/2012 - 19:00

Na nedavno održanoj Općoj skupštini UN-a u Njujorku, kompanija Nestlé obavezala se da će podržati novu inicijativu Ujedinjenih nacija kojom se potiče obrazovanje djece i mladih širom svijeta, iznijevši pojedinosti o svojim naporima i budućim planovima o toj temi.

Prihvaćene obaveze kompanija je uvrstila u svoj program Stvaranja zajedničke vrijednosti koje sprovodi u zajednicama širom svijeta.  UN sarađuje s vladama, vodećim kompanijama i udruženjima civilnog društva kako bi pozicionirali obrazovanje na vrh  globalnih prioriteta, kao dio plana „Obrazovanje na prvom mjestu“. Na samom UN-ovom događaju, kompanija Nestlé naglasila je kako će svoje poslovne aktivnosti i programe prilagoditi promoviranju obrazovanja djece i mladih.

Pod okriljem globalnog programa „Zdrava djeca“ (eng. Healthy Kids), kompanija Nestlé obavezala se na saradnju s partnerima iz različitih zemalja. Tako je do sada preko šest miliona djece u 60 zemalja širom svijeta steklo znanje o osnovama pravilne ishrane i važnosti fizičke aktivnosti. Do 2016. Godine, kompanija namjerava proširiti ovaj  program na 70 zemalja, a u Bosni i Hercegovini će se se ove godine po prvi put realizirati ovaj projekat pod nazivom „Zdravo“.

Na globalnom nivou, kompanija Nestlé uspostavila je petogodišnju saradnju s Međunarodnom atletskom federacijom (IAAF) i podržava Međunarodnu mrežu EPODE  u cilju preveniranja pretilosti kod djece.
U Obali Slonovače, kompanija Nestlé se udružila sa Svjetskom kakao fondacijom (WCF), gdje je fokusirana na obuku nastavnika, pismenost odraslih i osvještavanje problema iskorištavanja dječijeg rada. Nestlé i WCF, također, imaju cilj da izgrade i obnove oko 40 lokalnih škola u roku od četiri godine, što će unaprijediti kvalitet edukacije više od 10.000 djece. I saradnja kompanije Nestlé s Međunarodnom federacijom Crvenog krsta i Crvenog polumeseca (IFRC) unaprjeđuje poboljšanje kvalitete voda i sanitarnih standarda za učenike, nastavnike i njihove zajednice u Obali Slonovače. Do kraja 2014. cilj je da se projektom obuhvati 55 škola i osigura 65 mjesta za čistu, pitku vodu i sanitarne čvorove, što će uticati na oko 53.000 ljudi u područjima gdje se uzgaja kakao.
Prihvaćene obaveze kompanija Nestlé slijedi i u svojoj predanosti prošlogodišnjoj UN-ovoj inicijativi Svaka žena svako dijete u kojoj se potiču vlade, kompanije i organizacije da se uključe i doprinesu poboljšanju zdravlja žena i djece. Glavni sekretar UN-a Ban ki Mun pokrenuo je obje inicijative Ujedinjenih nacija kako bi se realizovali zacrtani Milenijumski razvojni ciljevi (MDG) glede poboljšanja kvalitete života milionima najsiromašnijih ljudi.

Article Type