Sort by
Sort by

Osnovci očistili preko 100 lokacija i od prikupljenog otpada stvorili umjetnička djela

Kompanija Nestlé po drugi put organizuje kampanju „Čista umjetnost“ i inspiriše učenike osnovnih škola u cijeloj Bosni i Hercegovini da na kreativan način pokažu važnost očuvanja zelenih površina, pametnog odlaganja otpada i ponovnoj upotrebi materijala.
Čista umjetnost
Nazad na objave za medije

Prva faza odabira pobjednika kampanje „Čista umjetnost“ počela je danas na web stranici projekta „Lets Do It“. Svi građani Bosne i Hercegovine imaju priliku da na ovoj stranici pogledaju sve takmičarske skulpture, te glasaju za svoje favorite i tako odluče kojih 20 radova prolazi u naredni krug glasanja.

Više od 90 škola iz cijele Bosne i Hercegovine je odlučilo očistiti svoju okolinu i od prikupljenog otpada kreirati umjetničke skulpture. Uz pomoć svojih nastavnika/ca i učitelja/ca osnovci iz cijele Bosne i Hercegovine su se potrudili spojiti nespojivo i stvoriti nove svjetove, kroz transformaciju odbačenih stvari i recikliranje. Svi koji posjete stranicu i pogledaju fotografije radova, mogu se uvjeriti u kreativnost i inovativnost djece, tako da glasanje neće biti nimalo lagan zadatak.

Možete glasati za svoje favorite najkasnije do 06.11.2022. godine. Nakon završetka javnog glasanja, lista 20 radova sa najvećim brojem glasova će ići naredni krug glasanja od strane stručnog žirija. Ukupni nagradni fond takmičenja je 6.500 KM, koji će škole dobitnici upotrijebiti za nabavku nastavnog materijala.

Stručni žiri koji će odabrati konačne pobjednike čine umjetnici koji su učestvovali u prošlogodišnjem izdanju projekta, predstavnici Manifesto galerije, predstavnici Međunarodnog centra za djecu i omladinu Novo Sarajevo, predstavnici kompanije Nestlé i projekta „Let’s Do It Bosna i Hercegovina“. Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke kao i Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske podržavaju ovaj projekat, te će njihovi predstavnici također biti članovi stručnog žirija.

Umetnost otpada

Nastavnici/ce su u prijavama naveli da su marljivi osnovci, mahom članovi Ekoloških sekcija zajedno sa svojim drugarima očistili školska dvorišta i susjedne ulice.

„Idejno rješenje zadatka je bilo interesantno, djeca su uživala, učila i zajedno su iznjedrili skulpturu, koja nam je donijela mnogo radosti. Dječica su imala vedar pogled u budućnost pri kreiranju idejnog rješenja, ali i bili iznenađeni otpadom koji smo tijekom naše eko akcije pronašli na tako malom prostoru“ – izjavili su u OŠ Sveti Franjo iz Tuzle.

Osnovci OŠ Pale su koristili ostatke plastike, čepova, kesa, žica, armature i ostalog otpada iz rijeke kako bi napravili skulpturu koja poručuje „Sloboda rijekama“, jer ribe trebaju slobodno da se kreću, hrane i dišu, a za to im treba zdravo stanište.

Odabrati najbolji rad će biti izuzetno težak zadatak, jer svi pristigli radovi pokazuju dječji optimizam i kreativnost, i predstavljaju nevjerovatnu nadu u bolje i čistije sutra. Krajem novembra, 20 radova sa najvećim brojem glasova će biti izloženi u Dječijoj kući Međunarodnog Centra za djecu i omladinu, Grbavička bb, u Sarajevu. Radovi će biti ponuđeni na prodaju kroz javnu aukciju, a svi prihodi će biti donirani projektu „Let's Do It“ za dodatno pošumljavanje u Bosni i Hercegovini.