U borbi protiv klimatskih promjena

Nazad na objave za medije

Nestlé klimatski cilj - nulta stopa emisija do 2050. godine.

Nestle u borbi protiv klimatskih promjena

Nestlé je nedavno objasnio svoje glavne prioritete za Evropu, Bliski Istok i Sjevernu Afriku kako bi postigao svoj klimatski cilj nulte stope emisija do 2050. godine.

Nestlé je otkrio da su skoro dvije trećine ukupnih emisija povezane s poljoprivredom. Kako bi se borio protiv tih emisija, Nestlé će sa svojim dobavljačima promijeniti način proizvodnje hrane. Poljoprivredne prakse prelaze u regenerativnu poljoprivredu kako bi koristile prirodi i poboljšale prihode poljoprivrednika.

Ključne sirovine društva Nestlé u Evropi, Bliskom Istoku i Sjevernoj Africi su kakao, kafa i mlijeko. Stoga se Nestlé fokusira na zdrava tla, mljekarske farme nulte stope emisija, te kakao i kafu iz održivih izvora.

Marco Settembri, glavni izvršni direktor dijela društva Nestlé za područje Evrope, Bliskog Istoka i Sjeverne Afrike, je rekao: „Naši projekti za zdravo tlo, mljekarske farme s niskim udjelom emisija i kakaom i kafom s održivim izvorima pokazuju obećavajuće rezultate. Uvjereni smo da se ta saradnja s poljoprivrednicima i dobavljačima može proširiti kako bi se postigao naš klimatski cilj nulte stope emisija.“

Nestlé je već pokrenuo nekoliko inicijativa kako bi ostvario svoju želju za nultom stopom emisija do 2050. godine. Naprimjer:

•    Kroz programe kao što su Živa tla (Living Soils) u Francuskoj i LEN (Landscape Enterprise Networks) u Ujedinjenoj Kraljevstvu, Nestlé pomaže poljoprivrednicima da upotrebljavaju manje pesticida i primjenjuju tehnike kao što su trajni zemljišni pokrivači (rekultivacijski sloj), plodored i smanjena obrada tla. Takve aktivnosti pomažu zadržati više ugljika i vode u zemlji i stvaraju zdravija tla.
•    Da bi razvio mliječne proizvode koji su dobri za ljude i za planet, Nestlé će pojačati svoje aktivnosti u opskrbnom lancu mliječnim proizvodima. Cilj društva je postići mljekarske farme s nultom stopom emisija. Nestléovi projekti Klimatski prihvatljivo mlijeko (Climate friendly Mlik) u Švicarskoj i Prvo mlijeko (First Milk) u Ujedinjenom Kraljevstvu su već postigli odlične rezultate u smanjenju emisije ugljika na više od 220 mljekarskih farmi. Akcije uključuju provođenje niza boljih poljoprivrednih inicijativa, poput dužeg držanja krava, veće upotrebe lokalnog krmnog bilja i boljeg rada na zdravlju krava. 
•    Do 2025. godine, 100 % kakaa i kafe koje upotrebljava Nestlé biće nabavljani iz održivih izvora. Zato Nestlé sarađuje s poljoprivrednicima kako bi spriječio krčenje šuma i provodi ambiciozan plan pošumljavanja. Društvo je 2020. godine započelo javno-privatno partnerstvo za očuvanje i obnovu šume Cavally, jednog od posljednjih preostalih žarišta biološke raznolikosti na Côte d'Ivoireu (Obali Bjelokosti). 

Katja Seidenschnur, direktorica za održivost društva Nestlé za područje Evrope, Bliskog Istoka i Sjeverne Afrike, izjavila je: „Sarađujemo s poljoprivrednicima, preusmjeravamo svoj portfolio više na proizvode na biljnoj bazi i uvodimo karbonski neutralne brendove. Isto tako preispitujemo svoje proizvodne i distribucijske procese, kao i našu ambalažu prilagođenijom reciklaži. Sve ove radnje će nam pomoći napredovati na našem putu do nule. Upotrebljavamo svoju globalnu mrežu za istraživanje i razvoj kako bismo ispunili svoje klimatske obveze. Sarađujmo s cijelim lancem vrijednosti i vladama kako bismo to postigli.“

Do 2025. godine svih 800 postrojenja društva Nestlé upotrebljavat će 100-posto obnovljivu električnu energiju. U 80 tvornica od oko 130 diljem Evrope, Bliskog Istoka i Sjeverne Afrike, društvo se oslanja na 100-postotnu obnovljivu električnu energiju.

Naprimjer, u Ujedinjenim Arapskim Emiratima Nestlé instalira 25.000 solarnih (PV) panela na tri proizvodna mjesta. Proizvodit će 10 GWh električne energije godišnje i na taj će način eliminisati najmanje šest miliona kilograma emisije CO2 godišnje, što je jednako godišnjim emisijama iz skoro 1.500 ličnih automobila.