Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Sort by
Sort by

Na Svjetski dan čokolade probajte čokoladu na drugačiji način!

Na Svjetski dan čokolade probajte čokoladu na drugačiji način!
Nazad na objave za medije

Sarajevo, 7. juli 2025. – Ako vam treba izgovor da danas pojedete nešto slatko – upravo ste ga dobili! Danas se širom svijeta slavi Svjetski dan čokolade, a mi vam donosimo malo slatke historije i jedan recept koji se pravi za čas – a nestaje još brže! Vjeruje se da je baš 7. jula davne 1550. godine kakao prvi put doputovao u Evropu, i od tada… ništa više nije bilo isto. Čokolada je pokrenula revoluciju – slatku, naravno!

Zrno kakaa dolazi od biljke sa kraljevskim latinskim imenom Theobroma cacao, što znači „hrana za bogove“. A ime „čokolada“? Poteklo je od astečke riječi xocoatl – gorko i začinjeno piće koje su cijenili i Maje i Asteci. Toliko su ga voljeli da su kakao koristili kao valutu i sredstvo za plaćanje.

Prva čokoladna pločica slična onoj koju danas poznajemo napravljena je 1847. godine.

Planetarno popularna čokoladica, koja ove godine slavi svoj 90. rođendan, nosi važnu poruku o održivosti. Naime, zahvaljujući programu Nestlé Income Accelerator, svaki zalogaj KitKat čokoladice podržava bolje životne uslove za uzgajivače kakaovca i njihove porodice – potiče ih se na upisivanje djece u školu, primjenu dobre poljoprivredne prakse, bavljenje agrošumarstvom i diverzifikaciju izvora porodičnih prihoda. Drugim riječima, uživanje u čokoladi sada je još slađe – osim što je ukusna, dolazi iz održivih izvora.

A sada ono najslađe – recept!

Nescafé kafa s KitKat čokoladom

Ledena Nescafé kafa s KitKat čokoladom – spoj koji osvježava i razveseljava!

Sastojci (za jednu čašu):

  • 3–5 kockica leda
  • 150 ml hladnog mlijeka
  • 4 g Nescafé instant klasik
  • 1 red KitKat čokoladice – zdrobljen
  • 1 red KitKat čokoladice – za dekoraciju

Priprema:

  1. U čašu od 350 ml ubacite kockice leda – neka bude hladno kako treba!
  2. Sipajte hladno mlijeko preko leda.
  3. Dodajte Nescafé instant klasik direktno u mlijeko i dobro promiješajte (dok se kafa ne rastopi i miris počne mamiti osmijeh).
  4. Pospite smrvljeni KitKat po vrhu – jer ne može previše čokolade!
  5. Dekorišite s jednim cijelim redom KitKat čokoladice – vizualno i ukusno savršeno!

Naš savjet: Ako želite #Instagrammable napitak – ostavite slojeve netaknute. Ako ste više tip za uživanje – promiješajte i uživajte punim čulima!

Zato, stavite pauzu na sve obaveze i priuštite sebi trenutak uživanja. Danas je dan kada je potpuno opravdano zasladiti dan – i život.