Sort by
Sort by

O.Š. „Pale“ osvojila prvo mjesto na Nestlé takmičenju „Čista umjetnost“

Osnovci iz BiH svojim umjetničkim djelima inspiriraju na ekološki svjesno ponašanje prema Planeti
Prvoplasirani rad na Nestlé takmičenju „Čista umjetnost“
Nazad na objave za medije

“Čista rijeka - slobodne ribe” naziv je prvonagrađenog rada osnovne škole “Pale” sa Pala. Skulptura nas podsjeća na važnost očuvanja čistih rijeka kako bi se obezbijedila zdrava staništa ribljem eko sistemu. Ovaj rad je osvojio najviše bodova stručnog žirija ukupno 569 u takmičenju “Čista umjetnost”. Na drugom mjestu sa osvojenih 495 bodova našla se osnovna škola “Đura Jakšić” iz Banja Luke sa radom “Čista umjetnost za čistu prirodu”, dok se na trećem mjestu sa osvojenih 485 bodova našla osnovna škola iz Visokog “Safvet-beg Bašagić” sa radom “Planeta je naš dom, a vode su srce u domu tom”.

Kako bi zalaganje osnovaca nagradili, Nestlé je obezbijedio i nagradni fond u iznosu od ukupno 6.500 KM (prvo mjesto 3.000 KM, drugo mjesto 2.000 KM i treće mjesto 1.500 KM) koji će škole dobitnice upotrijebiti za nabavku nastavnog materijala.

„Sretni smo što je naša škola osvojila prvo mjesto i što smo sa našim radom prenijeli poruku o važnosti selektivnog odlaganja otpada. Osnovna škola „Pale“ dio je porodice eko škola u BiH, što je za nas značajna titula, a ova nagrada je potvrda da smo na pravom putu kada je u pitanju promocija ekološke svijesti. Novčani dio nagrade odlučili smo uložiti u obnovu ekološkog kabineta, kako bi i dalje realizovali naše aktivnosti“, kazao je Aleksandar Rajić, direktor Osnovne Škole “Pale”.

U ovogodišnjem projektu „Čista umjetnost“ učestvovale su 94 škole sa područja cijele Bosne i Hercegovine. Ukupno je, putem web stranice Let’s Do It Bosna i Hercegovina, glasalo preko 113.000 osoba u periodu od 19.10. do 6. 11.2022. godine. Nakon završetka glasanja, 20 radova sa najvećim brojem glasova išao je u naredni krug u kojem je stručni žiri odabrao tri najbolja.

Konačnu odluku o nagrađenim donio je stručni žiri kojeg su činili: Nadija Bandić, pomoćnica Federalnog ministra obrazovanja i nauke, Tatjana Dabić, viši stručni saradnih za razvoj i praćenje nastavnih planova i programa ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, magistar kiparstva Adis Lukač, Emina Selmanović, direktorica Međunarodnog centra za djecu i omladinu Novo Sarajevo i Ivana Jeleč, predstavnica kompanije Nestlé.

Drugoplasirani rad na Nestlé takmičenju „Čista umjetnost“

“Ako je poziv umjetnika da šalje svjetlost u dubine ljudskog srca, onda su ove skulpture, izrađene rukama mladih ljudi, poslale svjetlost poruke o jedinstvu čovjeka i prirode i potrebe da se ta cjelina ne naruši. Pohvalila bih, stoga, ovu plemenitu i izuzetno kreativnu Nestlé aktivnost. Uživala sam u skulpturama koje su djeca napravila i porukama koje su ovim radovima poslali cijelom društvu.”, istakla je pomoćnica ministra Nadija Bandić, Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke.

Osnovci iz Bosne i Hercegovine očistili su više od 100 lokacija kako bi od prikupljenog korisnog otpada napravili čistu umjetnost. Osim što su na ovaj način naučili lekcije o važnosti očuvanja prirode, zahvaljujući prikupljenim materijalima stvorili su i čarobne skulpture koje nastavljaju priču o pametnom odlaganju otpada, važnosti očuvanja zelenih površina i načinu na koji se ponovo mogu upotrijebiti korisni materijali.

Ova aktivnost dio je već prepoznatljive Nestlé kampanje „Čista umjetnost“ koja iako se realizuje tek drugu godinu, u javnosti je prepoznata kao značajna i kreativna kampanja o podizanju svijesti o očuvanju naše Planete, ne samo kod mladih ljudi, već i odraslih.

Trećeplasirani rad na Nestlé takmičenju „Čista umjetnost“

„Naša zajednička akcija pokazala nam je da su djeca i više nego svjesna važnosti očuvanja zelenih površina. Mladi su naša inspiracija i ako je suditi po ovim mladim ljudima, onda mislim da se ne trebamo plašiti budućnosti. Ona je kreativna, blistava i održiva“, zaključila je Ivana Jeleč, menadžerica korporativnih poslova kompanije Nestlé za Hrvatsku, Sloveniju i BiH.

Važnost projekta, prepoznala su i resorna ministarstva, pa su ovu aktivnost podržali Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke, kao i Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske. Ovu ekološku aktivnost već dvije godine podržava projekat „Let’s Do It Bosna i Hercegovina“, a od ove godine podršku su pružili Manifesto galerija, kao i Međunarodni centar za djecu i omladinu Novo Sarajevo.

Aukcija 20 radova zakazana je za ponedjeljak 21.11.2022. u 18:00 sati u „Dječijoj kući“ Novo Sarajevo. Novcem od aukcije će se kupiti sadnice koje će biti zasađene u proljeće naredne godine.