Sort results by
Sort results by

Od A do Zdravo! s Nevenom Pandžom: Kako obogatiti svakodnevne obroke zdravim namirnicama?

nutriporcija
Nazad na objave za medije

U sklopu nove Nestlé kampanje „Avantura od A do Zdravo!“, koju kompanija realizira u cilju obilježavanja Međunarodnog dan kuhara, nutricionistica Nevena Pandža je za vas pripremila par poučnih savjeta o tome kako da na najbolji način obogatite svoje sedmične jelovnike zdravim i nutritivno bogatim namirnicama. „Avantura od A do Zdravo!“ je dio projekta Zdravo!, koji već desetu godinu pomaže roditeljima u stvaranju zdravih navika djece u BiH. Od ove godine, Nestlé u sklopu Zdravo! projekta u fokus stavlja smanjenje otpada i ostataka od hrane, uz savjete stručnjaka poput Nevene o tome kako na najbolji način iskoristiti namirnice, te kako potaknuti roditelje da educiraju, kako sebe, tako i djecu o ovoj iznimno bitnoj temi.

„Ubrzani društveni i tehnološki razvoj, kao i nedostatak slobodnog vremena utječu na prehrambene navike mnogih, pa sve češće posežemo za brzim jelima, zaboravljajući na ravnotežu i važnost svježih cjelovitih namirnica. Individualni prehrambeni izbori direktno se vežu za znanje o prehrani koje pojedinac posjeduje, odnosno što znamo više o utjecaju hrane na zdravlje, veća je vjerojatnost da ćemo se hraniti kvalitetnije. Roditelji imaju važan zadatak kod uvođenja zdravih prehrambenih navika koji su temelj za prehrambene odabire u odrasloj dobi. Znanje o prehrani, stavovi i ponašanje djece ne može biti jednokratno i trajno promijenjeno, to je proces koji treba biti kontinuiran i stalno aktivan, projekt cijele obitelji, ali i cijelog društva. Ako želite da vam se djeca hrane zdravije, budite im primjer“, istaknula je Nevena.

Tim stručnjaka iz Udruženja „Sport i zdravlje“ su, u sklopu Zdravo! projekta, sproveli analizu anketa koje su rađene s učenicima sedmih razreda iz škola diljem BiH prije edukacija i rezultati su pokazali da svega 20,5% ispitanika u toku dana konzumira preporučenih 5 obroka, dok 59,9% ispitanika povrće konzumira barem jednom dnevno, a njih 54,8% jede voće dva ili više puta dnevno. Kako bi roditeljima dodatno olakšali nedoumice oko pripreme svakodnevnih jela za svoju porodicu, Nestlé je nedavno objavio svoju prvu digitalnu kuharicu Zdravo! kuhaj, koja je dostupna svima i u svakom trenutku. Kuharica je napisana kao inspiracija „od roditelja roditeljima“, sa svima dostupnim namirnicama i njihovim nutritivnim vrijednostima, a bazirana je na shemi zdravog tanjira, koja prikazuje izbalansirani odnos namirnica

nevena pandza

„Kako bi naši obroci bili ukusni i nutritivno izbalansirani, shema zdravog tanjura je odlična vodilja. U samo nekoliko koraka, kreirajte svoju verziju NutriPorcije: na pola tanjura servirajte povrće, drugu polovinu podijelite na dvije četvrtine. U jednu stavite izvore proteina, poput mesa, ribe, jaja ili mliječnih proizvoda, a u preostalu četvrtinu izvore ugljikohidrata kao što su kruh, riža, tjestenina, žitarice, krumpir... Obroke začinite masnoćama poput maslinovog ulja, a pored tanjura servirajte svježu voćku i čašu vode“, savjetuje Nevena.

Osim toga, ističe nutricionistica, mnogi često griješe u nedovoljnom unosu voća i povrća, ali i vode, kao i znatno manjem unosu ribe i ribljih proizvoda u odnosu na meso i suhomesnate proizvode. „Jaja, jogurt i mladi sir su kvalitetni izvori proteina, a mogu se iskoristiti za razne obroke. Smanjite unos crvenog mesa, a dajte prednost varivu od graha, leća, graška, mahuna koje, ako povežete s rižom ili ječmom i povrćem, dobivate tanjur pun svih potrebnih nutrijenata, koji će jačati imunološki sustav, pomoći radu crijeva i duže vas držati sitima. Tokom sedmice, 1-2 puta kupite svježu srdelu ili pastrmku (kao zamjena poslužit će smrznuta riba ili konzervirana srdela ili tuna) pa je povežite s blitvom, češnjakom i krompir salatom s mladim lukom kako bi dobili uravnotežen obrok.“

Za kraj, Nevena nam donosi recept za brzu i laku pripremu nutritivno bogatog ručka za cijelu porodicu, a više o grupama namirnica koje možete inkorporirati u vaše planove za sedmične obroke možete pronaći i na našoj zvaničnoj IG stranici.

Za predjelo napravite ukusnu jesensku juhu. Na maslinovom ulju kratko prodinstajte nasjeckani luk, mrkvu i češnjak, te dodajte tikvu narezanu na kockice. Povrće podlijte vodom ili jušnim temeljcem, a kada bude skuhano, izmiksajte ga štapnim mikserom. Začinite prstohvatom soli, bibera i kurkume. Poslužite sa sjemenkama tikve. U plehu na papiru za pečenje u jednu stranu posložite očišćeni file ribe, a na drugoj strani pleha posložite ploške krumpira i cvekle. Začinite maslinovim uljem i začinskim biljem. Pecite u unaprijed zagrijanoj pećnici 45 minuta na 180 stepeni. Dok se jelo pravi u pećnici, možete pripremiti juhu i salatu od zelenog lisnatog povrća. 

Kroz Zdravo! projekat, Nestlé u Bosni i Hercegovini educira djecu, roditelje i nastavnike o važnosti balansirane prehrane i fizičke aktivnosti, a potom nudi i praktičnu podršku u vidu recepata, savjeta za kuhanje i planera jelovnika koji podupiru zdrav način života, kao i praktičan vid demonstracija vježbi za djecu.