Sort by
Sort by

Roditelji i djeca zajedno kreirali nove Zdravo! recepte

Roditelji i djeca zajedno kreirali nove Zdravo! recepte
Nazad na objave za medije

Decembar i pretprazničko raspoloženje donosi nam mnogo smijeha, zabave i kreativnog nereda. Upravo tako je bilo i tokom novog Nestlé izazova Zdravo! Kuhamo u kojem su roditelji i djeca kuhali zajedno, a najboljih pet recepata uvršteno je u Nestlé kuharicu Zdravo! Kuhaj.

Kroz ovu zabavnu aktivnost, roditelji su shvatili da hraniti se zdravo može biti cjenovno prihvatljivo, te da osnovni postulati pravilne prehrane za svaku dob i kroz cijeli život su isti: raznolikost, ravnoteža i umjerenost. Da kuhanje sa djecom može biti zabavno, korisno i pametno uvjerili su se svi takmičari, a prvonagrađeni, njih pet, su podijelili i vlastita iskustva učestvovanja u izazovu.

Mesne kuglice

“Nestlé je smislio prelijepu, originalnu i zdravu igru za mame i djecu. Oni koji su se oprobali u ovoj avanturi po prvi put, uvidjeli su da može da bude zabavno kuhati sa mališanima. Mi ne kuhamo svaki dan zajedno, ali se trudim da je uključim u pripremu obroka makar to bilo i dodavanje namirnica. Tako da ako niste do sad pokušali ovako nešto upustite se u avanturu, jer djeca vole izazove i da budu uključena u život nas odraslih kroz igru”, rekla je mama Nataša Došlo, koja je sa svojom djevojčicom pripremila recept za mesne kuglice.

Mama Jelena Stojanović se uvijek trudi da svoju djecu uključi u pripremu obroka, ali ističe kako je ovoga puta iskustvo u #ZdravoKuhamo takmičenju bilo drugačije što ih je motiviralo da se potrude za svoj novi recept punjeni krompir koji će se naći u Nestlé kuharici.

“Kao majka, poručila bih svim roditeljima, da što prije shvate važnost učešća djece u organizaciji i pripremi obroka, djeca će se prije osamostaliti, imati bolji odnos prema hrani, više cijeniti i poštovati ono što im se nađe na stolu da pojedu. A tada postaje sve lakše.

Mi smo se kroz učešće u ovom projektu dobro zabavile, što je djeci vrlo važno. Napravile smo naizgled lijep i nutritivno kvalitetan obrok koji će vam, nadamo se, poslužiti kao inspiracija. Neka vam je šaren tanjur!”, poručila je mama Jelena.

Mama Jadranka Jelić iz Mostara u ovom izazovu sa svojom djecom pripremila je šareni gulaš u kojem je uživala njena porodica.

„Moji klinci su inače pomalo izbirljivi u jelu tako da nastojim biti maštovita u kreiranju svakodnevnih jela na malo drugačiji način. Inače Nestlé krem juhu od brokule sam otkrila slučajno prije par mjeseci i često ju kuham uz dodatak brokule te sam došla na ideju da napravim gulaš s njom koji je ispao pravi pogodak. Upravo te boje zelena od juhe, narančasta od mrkve su ono što je privuklo mog sina i samim tim što je sudjelovalo u pripremi jela imao je veću želju da kuša što je to napravio za ručak.“, pojasnila je Jadranka.

Američke palačinke

Mame Mirela Mizić iz Bihaća i Nermana Bećirović iz Sarajeva pripremile su slastice i kažu kako im je Nestlé izazov donio puno sreće i radosti.

„Kuhanje sa djecom se svede na puno prljavog posudja, puno prosutih stvari po radnoj površini ali zato puno više osmijeha i sreće bude tu.“, smatra mama Mirela koja je pripremila pločice sa kakaom i susamom.

„Nestlé izazov Zdravo! Kuhamo nam je bio prilika da kvalitetno provedemo vrijeme, zabavimo se i na kraju lijepo zasladimo. Definitivno će ovo biti naša nova zajednička aktivnost.“, zaključila je mama Nermana koja je pravila američke palačinke.

Izazov Zdravo! Kuhamo bila je prava mala kulinarska avantura za roditelje i djecu u kojoj su se dobro zabavili, ali i naučili šta su to zdrave prehrambene navike i kako izgleda pravilan dnevni unos zdravih namirnica, a oni najbolji su na poklon dobili i Nestlé Mystery Box. Ovoga puta Nestlé Mystery Box otišao je na adrese mama čiji će se recepti naći u novoj Nestlé kuharici. Dobitnice su: Nataša Došlo iz Istočnog Sarajeva, Jelena Stojanović iz Modriče, Jadranka Jelić iz Mostara, Mirela Mizić iz Bihaća i Nermana Bećirović iz Sarajeva. Pet novih recepata možete pronaći u Nestlé kuharici  Zdravo! Kuhaj.