Sort results by
Sort results by

Kako bi trebao izgledati vaš tanjir?

Uravnotežen obrok, dovoljan unos tekućine te voća i povrća, ključni su za pravilan razvoj djece. Djecu je važno naučiti da je voda najpoželjnije piće za gašenje žeđi, ali i da je zlatno pravilo da dnevno u organizam treba unijeti pet porcija voća i povrća. Jednostavna receptura koju svi možete slijediti glasi: dva serviranja voća i tri serviranja povrća dnevno. Upravo je to mjera kojom bi se zadovoljila dnevna potreba za nutrijentima poput vitamina i minerala, ali i dodatno obogatio jelovnik dijetalnim vlaknima, elektrolitima i antioksidansima.

„Tokom odrastanja, važno je da djeca stječu zdrave navike koje će ih pratiti čitav život. Osnovni postulati pravilne ishrane za svaki uzrast i kroz cijeli život su isti: raznovrsnost, ravnoteža i umjerenost. To se odnosi na izbor namirnica, odgovarajući unos kalorija i odnos makronutrijenata u dnevnom jelovniku, kao što su ugljikohidrati, bjelančevine, proteini, masti. Kod djece je važno prilagoditi unos kalorija uzrastu ili stepenu fizičkog razvoja, koji može znatno varirati u istoj starosnoj grupi, a roditelji se mogu posavjetovati s pedijatrom i nutricionistom kako bi provjerili nivo fizičkog razvoja djeteta", savjetuje Koraljka Novina Brkić, nutricionistkinja kompanije Nestlé.

Serviranja se najjednostavnije i najbrže određuju pomoću dlana odnosno šake, pri čemu je svakome njegova šaka ujedno i mjera serviranja. Na primjer, serviranje bobičastog i orašastog voća podrazumijeva količinu koja stane u otvoreni dlan, dok serviranje voća i povrća poput kruške, jabuke, mandarine, brokule, cvjetače ili cikle obuhvaća količinu veličine zatvorene šake.

 

nutriplate_ba

Preuzmite edukativne materijale i zabavite se s vašom djecom,
a kroz igru ih učite o važnosti pravilne prehrane.

Crtanje, kao jednostavna metoda učenja za djecu, idealna je i za opuštanje odraslih, te odličan način za učenje kroz igru za osnovce. Slične karakteristike imaju i edukativne društvene igre poput Nutri porcije, koje mogu postati jedan od omiljenih načina učenja, ali i porodičnih aktivnosti.