Sort by
Sort by

Čas sa poznatim sportistom

Iako su do sada djeca iz BiH poznatog bh. atletičara i Olimpijca Amela Tuku i mladu atletičarku u sedam disciplina, Nikoliju Stanivuković, imali priliku gledati samo na televiziji, prateći njihove uspjehe, sada su ovo dvoje uspješnih sportista svoju pažnju direktno usmjerili upravo mališanima u BiH. Amel i Nikolija su, u sklopu projekta Zdravo!, pomogli u kreiranju zabavnog i edukativnog video materijala pod nazivom „Čas sa poznatim sportistom“, kako bi motivisali djecu na održavanje redovne i pravilne tjelesne aktivnosti, unutar i van kuće. 

U saradnji s Atletskim savezom BiH i Fakultetom sporta i tjelesnog odgoja Univerziteta u Sarajevu, prof. Erol Kovačević je prilagodio Amelove i Nikolijine vježbe za trening generacijama osnovnoškolaca.
Dvije serije vježbi su podijeljene u grupe, kako bi djeci, ali i nastavnicima i roditeljima, pored svoje edukativne uloge, služile i kao promotori povećanja nivoa tjelesne aktivnosti. Kroz seriju online vježbi za djecu, Amel i Nikolija su dali svoj skromni doprinos Zdravo! projektu i istakli važnost redovne i pravilne tjelovježbe u BiH i šire, kako bi potaknuli djecu u aktivno uključivanje u organizovane oblike sportske aktivnosti. 

Sve video materijale sa vježbama možete besplatno pogledati i preuzeti u nastavku.

AMEL TUKA

Veliko mi je zadovoljstvo podržati ovakav projekat u BiH, koji daje priliku djeci da, kroz pravilnu prehranu i redovnu tjelovježbu i podršku roditelja i nastavnika, grade zdrave životne navike. Volim prilike gdje mogu da radim s djecom i bar na neki način pomognem im u sportskom napredovanju. Nadam se da će ove vježbe utjecati na stvaranje pozitivnih životnih navika mladih i potaknuti ih da se, bar rekreativno, bave sportom.

amel1
amel2
amel3
amel4
Video

Pripremne vježbe za sprintersko trčanje 

Video

Vježbe oblikovanja 

Video

Vježbe snage 

Video

Vježbe trčanja 

NIKOLIJA STANIVUKOVIĆ

Zdravo! Kup mi je pružio priliku da gradim i napredujem u svom sportskom potencijalu i drago mi je što ovaj projekat svake godine sve ima više zainteresirane djece koja imaju šansu da pokažu svoj talent i rezultate truda i rada na fizičkoj spremnosti. Pravilnim i redovnim vježbanjem brinut ćete o svome tijelu na ispravan način, a ove vježbe će vam u tome pomoći.

nikolija1
nikolija2
nikolija3
nikolija4
Video

Fleksibilnost i relaksacija 

Video

Hodanje i vježbe kretanja 

Video

Prirodni oblik kretanja - skokovi 

Video

Vježbe snage