Stručni skup ,,Novi izazovi u prehrani prvih 1.000 dana: Pogled u budućnost'' okupio više od 300 pedijatara iz regije

To Press Releases listZagreb,mar 16, 2015

Na skupu se raspravljalo o najnovijim istraživanjima o utjecaju prehrane u prvih 1000 dana života i utjecaju vanjskih faktora (epigenetika) na daljnji razvoj i zdravlje djece. Skup je organiziralo Hrvatsko društvo za pedijatrijsku gastroenterologiju, hepatologiju i prehranu uz pokroviteljstvo Nestlé Nutrition Instituta.

Na stručnom skupu istaknuto je kako metaboličko programiranje hranom u trudnoći utječe na ishod trudnoće te zdravlje djeteta kao i da pretjerana konzumacija proteina tokom prvih godina života igra važnu ulogu u kasnijem razvoju pretilosti kod djece. Prikazani rezultati u budućnosti bi mogli biti važni za razvoj prehrambenih proizvoda namijenjenih trudnicama.

Na stručnom skupu govorilo se i o ulozi prehrane u ranom razvojnom programiranju, dugoročnom utjecaju dojenja na razvoj djeteta, prehrani prerano rođene djece kao i o ulozi proteina i probiotika u prehrani dojenčadi. Skupu je prisustvovala i nekolicina pedijatara iz BiH.

 „Izgradnja globalne mreže koja okuplja stručnjake iz područja prehrane i zdravlja, razmjena znanja, poticanje rasprava i podrška doktorima u njihovom profesionalnom razvoj ključni su za bolje razumijevanje uloge prehrane od najranije dobi. Ovim stručnim skupom željeli smo potaknuti naučnike da nastave s istraživanjima, industriju na nastavak ulaganja u istraživanje i razvoj koncepata funkcionalne prehrane, ali i zdravstvene radnike na profesionalni razvoj, sve s ciljem da  zajedno podržimo roditelje u nastojanjima da osiguraju zdrav rast i razvoj svoje djece“, izjavio je Mike Possner, medicinski direktor  Nestlé Nutrition Institutea za Europu, koji je ujedno bio gost predavač na kongresu.

Nestlé Nutrition Institute je osnovan 1981. godine i najveći je svjetski izdavač publikacija i naučnih radova iz područja prehrane, s više od 3.000 objavljenih tekstova namijenjenih zdravstvenim radnicima. Kroz svoju mrežu sarađuje s više od 200.000 zdravstvenih profesionalaca i stručnjaka, a u proteklih 30 godina stipendirao je profesionalni razvoj više od 450 doktora iz zemalja u razvoju.