Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Reading Time:
3
Minute(S)
Ako popijete nekoliko od dvije milijarde šoljica kahve koliko ih se popije svaki dan u cijelom svijetu, možda se pitate odakle ta kahva dolazi. Kako je poljoprivrednicima koji je uzgajaju? Kakav to utjecaj ima na svijet?

Mnogo toga možemo učiniti kao pojedinci kako bismo smanjili utjecaj naše kahve na okoliš. Kupovina šoljice za višekratnu upotrebu, recikliranje ambalaže i stavljanje samo onoliko vode koliko vam treba svaki put kad kuhate kahvu, sve to pomaže na svoj mali način.

Ali šta je s kompanijama koje proizvode Vaš napitak? Kao najveća svjetska kompanija za proizvodnju kahve, Nestlé kupuje više zrna kahve nego bilo ko drugi. To znači da može učiniti razliku u svijetu te da ima izvrsnu priliku širiti pozitivan utjecaj.

Slijedi pet načina na koji Vaš jutarnji napitak aktivno čini dobro u svijetu.

1. Poslovi

Proizvodnja kahve omogućava poslove milionima ljudi širom svijeta. Usjev podržava sredstva za život, plaća školske troškove i hrani porodice na mnogim područjima kojima je to najviše potrebno.

No budućnost industrije kahve nije nešto što možemo uzeti zdravo za gotovo. Klimatske promjene, bolesti usjeva, loše poljoprivredne tehnike i masovna migracija iz poljoprivrednih regija u gradove – sve su to uzročnici koji prijete njenoj budućnosti.

Osiguravanje radnih mjesta u budućnosti nije samo pitanje pomaganja poljoprivrednicima da uzgoje što više kahve u kratkom roku. Riječ je zapravo o tome da posao uzgoja kahve bude posao na koji ljudi mogu biti ponosni – posao koji će njihova djeca htjeti nastaviti.
 

sustainable-coffee-jobs

Riječ je o podučavanju više od 10 000 poljoprivrednika kahve godišnje o metodama održivog uzgoja koje će im pružiti bolje prinose i veće prihode, znači o istinskoj dugoročnoj obavezi pomaganja.

2. Jednaka prava

Uzgoj kahve doživljava se kao posao za muškarce u mnogim dijelovima svijeta, no to ne mora biti tako. Na primjer, u Keniji postoje žene koje uzgajaju kahvu, ali nemaju uvijek šansu biti industrijski vođe.

Zbog toga je u kompaniji Nestlé stvoren program rodne jednakosti i obuke za mlade.

Projekt osposobljava žene od saradnika za uzgoj kahve do "uzornih poljoprivrednica". Uči ih se svemu, od proizvodnje kahve do vodstva i zdravstvenog obrazovanja. Zatim to znanje i vještine dijele sa svojim zajednicama kako bi educirale svoje vršnjakinje.
 

sustainable-coffee-equal-rights

Rezultati su pokazali značajan porast broja žena koje su se počele baviti uzgojem kahve. U prve je tri godine trening doveo do porasta prinosa kahve promotorica od 83% u prosjeku.

3. Smanjenje siromaštva

Uzgajivači kahve veoma su zavisni o cijeni sirovog proizvoda na svjetskom tržištu. Fluktuacije im mogu otežati ulaganje u usjev za sljedeću godinu. U prošlosti su oštri padovi u cijeni kahve mnoge male poljoprivrednike ostavili bez posla.

Ako se uzgajivačima kahve pomogne da poboljšaju učinkovitost, smanje troškove i poboljšaju kvalitetu usjeva, neće biti toliko pogođeni fluktuacijama u cijeni.

Na primjer, Nescafé na Filipinima provodi programe zaštite tla i vode na plantažama kahve u cijeloj regiji koji su se pokazali naročito korisnima tokom sušnih mjeseci u godini. 
 

sustainable-coffee-beans

Program je usmjeren na poticanje uzgajivača kahve na uzgoj biljke Jatropha Curcas, lokalno poznate kao "tuba-tuba" kao sekundarni usjev. Kao dobar izvor glicerola i biodizela, Jatropha Curcas može osigurati dodatni prihod, a istovremeno sprječava eroziju tla.

Mikrofinansijske sheme za poljoprivrednike također im pomažu da planiraju unaprijed. To znači da ne trebaju čekati 'dobru' godinu kako bi uložili u budućnost.

Projekti za poboljšanje obrazovanja, javnog zdravstva i snadbijevanje vodom u regijama u kojima se uzgaja kahva također pomažu u smanjenju siromaštva.

4. Okoliš

Posljednjih desetljeća zabrinutost zbog utjecaja proizvodnje kahve na okoliš i privreda zemalja u razvoju potaknula je uzgoj održive kahve.

Održivost - sposobnost okoliša ili sistema da ostanu raznoliki i produktivni kroz dugo razdoblje - zavisi o mnogim faktorima.

Nescafé promovira održivu poljoprivredu podučavajući poljoprivrednike kako sačuvati vodu i kako očistiti i reciklirati vodu koja se koristi u procesu mljevenja.

Rainforest Alliance globalna je dobrotvorna organizacija koja radi na očuvanju biološke raznolikosti i osiguravanju održivih sredstava za život. Sustainable Agriculture Network (Mreža održive poljoprivrede) grupa je dobrotvornih organizacija koje potiču ruralni razvoj i biološku raznolikost.
 

sustainable-coffee-environment

U skladu s planom kompanije Nescafé, iskusni poljoprivredni stručnjaci iz obje grupe sarađuju s kompanijom Nescafé na spajanju modernih naučnih metoda s tradicionalnom mudrošću poljoprivrednika. Ovo pomaže poljoprivrednicima da sačuvaju prirodne resurse, zaštite ekosisteme i poboljšaju kvalitet i raznolikost svojih usjeva.

Zbog toga je razvijen Nescafé Plan. Obaveza je uložiti više od 260 miliona CHF u projekte za uzgoj kahve širom svijeta između 2010. i 2020. kako bi se podržala dugoročna održivost uzgoja kahve.

5. Buduće žetve

Kad stabla kahve ostare, broj zrna koja proizvode smanjuje se te ona postaju osjetljiva na bolesti.

Na primjer, u Kolumbiji, bolest zvana hrđa lišća zahvatila je plantaže kahve posljednjih godina, što je ozbiljno utjecalo na kvalitet i produktivnost tih stabala.

Zbog toga Nescafé u Kolumbiji sarađuje s Kolumbijskom federacijom uzgajivača kahve na poboljšanju zaliha stabala uzgajivača kahve.

Nestlé je kolumbijskim poljoprivrednicima osigurao 28 miliona novih stabala otpornih na hrđu, visokih prinosa. Dijeljena su besplatno i bez obaveze prodaje kahve nazad kompaniji Nescafé.
 

sustainable-coffee-plantlets

Ova stabla, uzgojena iz sjemena u lokalnim rasadnicima, produktivnija su, povećavaju prihode poljoprivrednika i buduću sigurnost, istovremeno pomažući osigurati visok kvalitet žetve. Sveukupno, više od 4.400 hektara polja za kahvu obnovljeno je stablima otpornim na hrđu.

Puno je toga što nam se može svidjeti kod kahve i puno toga dobrog što uzgoj kahve može donijeti. Iz svih ovih razloga, dok uživate u svojoj jutarnjoj šoljici budite sigurni da nemate samo Vi koristi od toga.