Sort results by
Sort results by

Nutritivni kompas

Premda dizajn unaprijeđenog sustava Prehrambenog kompasa ostaje isti, Nestlé je uveo suptilne promjene kako bi ga učinio korisnijim i prikladnijim za potrošače. Detaljnije

Donošenje odluka koje su dobre za zdravlje Vas i Vaše obitelji može biti vrlo zbunjujuće. U časopisima, TV reklamama, plakatima, nudi se niz informacija koje često pobijaju jedna drugu.
Naša vizija je osigurati bitne informacije koje će Vam pomoći u donošenju najboljih odluka kada je riječ o odabiru zdravijeg proizvoda. U obliku tzv. Nestlé Nutritional Compassa®, na sama pakiranja uveli smo standardiziran, pregledan i prije svega informativan način komunikacije prema našim potrošačima.

Nestlé Nutritional Compass® nalazi se na svim Nestlé proizvodima, nudeći potrošačima istovremeno sve bitne informacije o sastavu proizvoda, kao i savjete o zdravijoj prehrani, pripremi proizvoda te kontakte, kako bi nam se javili u slučaju da im je potrebna dodatna informacija.

Odabir hrane koju kupujete za sebe i svoju obitelj može biti težak i zbunjujuć zadatak! Kako bi potrošačima olakšao odabir, pružajući im sve potrebne informacije o proizvodu koji kupuju, Nestlé je na sve svoje proizvode stavio Nutritional Compass® i Smjernice za dnevni unos hrane (Guideline Daily Amounts (GDA).

ŠTO JE TO GDA?

GDA je naziv za Guideline Daily Amounts, odnosno označava smjernice za dnevni unos. Unos može varirati ovisno o dobi, spolu, tjelesnoj masi i tjelesnoj aktivnosti. GDA smjernice su se po prvi puta pojavile 1998. godine. EFSA (European Food Safety Agency ili Europska agencija za sigurnost hrane) je znanstveno procijenila i potvrdila referentne vrijednosti koje nam daje GDA.
GDA vrijednosti mogu se pronaći i na Nestlé proizvodima - one nam daju informacije o samom proizvodu te koliko energije i nutritivne vrijednosti hrane sadrži jedna porcija navedenog proizvoda. Porcija nekog proizvoda je vrijednost za koju je razumno očekivati da ju konzumira jedna osoba u određenoj prigodi.

GDA je odličan način kako svakom potrošaču jednostavno približiti vrijednosti koje se nalaze u proizvodu. Bez imalo muke, potrošači mogu usporediti i evaluirati razne proizvode te donijeti odluku o zdravijoj kupnji. GDA uspoređuje porciju s prosječnim unosom hrane, temeljem dnevnog unosa od 2000 kcal te na taj način prikazuje udjele (%) makronutrijenata u svakoj porciji pojedinog proizvoda. GDA je smjernica kojim i Vi možete sastaviti uravnoteženu prehranu prilagođenu svojim potrebama i potrebama svojih ukućana. Nikad nije kasno započeti sa zdravijim načinom života!

POZITIVNE STRANE PROIZVODA KOJI SADRŽE GDA:

  • Pokazuje činjenice energetskog i nutritivnog statusa proizvoda
  • Sadrži objektivne i nepristrane činjenice
  • Informativan
  • Lako čitljiv

ŠTO JE TO RDA?

RDA (Recommended Dietary Allowances) su preporučene dnevne količine mikronutrijenata (vitamina i minerala), ovisno o dobi, spolu i stanju (laktacija ili trudnoća) pojedine osobe. RDA predstavlja preporučeni unos vitamina i minerala koji su potrebni za zadovoljavanje potreba gotovo svih zdravih pojedinaca, ovisno o spolu i godinama.

Na Nestlé proizvodima mogu se pronaći i podaci o količini soli, natrija te magnezija, koje unosite pri konzumaciji jedne porcije proizvoda.