Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

So

Ponekad se pojmovi „so“ i „natrij“ koriste za isto, ali u teoriji to nije ispravno. „So“ je natrijev hlorid. 40% je natrij, a 60% hlorid. Natrij se u većini hrane nalazi kao natrijev hlorid (oko 90%), ali je prisutan i u ostalim dodacima hrani, poput natrij-bikarbonata i mononatrij-glutamata.

ZAŠTO TREBAMO SO?

Natrij je osnovni nutrijent. Potreban je za održavanje krvnog pritiska, i za stvaranje i prenos električnih impulsa u živcima i mišićima i unos nekih nutrijenata iz tankog crijeva.

KOLIKO SOLI NAM JE POTREBNO?

Preporučeni dnevni unos natrija kod odraslih je 920-2300mg dnevno. To odgovara 6g soli ili 1 ½ čajne kašike.

KOJA HRANA SADRŽI SO?

Natrij se često nalazi u hrani u prirodi, ali se i dodaje hranizbog konzervisanja ili ukusa.

ZAŠTO JE PRETJERANI UNOS SOLI LOŠ?

Najveći štetan uticaj povećanog unosa soli je povišen krvni pritisak, što predstavlja faktor rizika za kardiovaskularne i bubrežne bolesti. Visoki krvni pritisak je uobičajen kod starijih osoba te do 70-e godine starosti skoro pola stanovništva treba lijekove.

Pretjerano unošenje natrija se povezuje i sa ostalim zdravstvenim stanjima poput:

  • zatajenje srca
  • problemi sa bubrezima i bubrežni kamenci
  • edemi
  • moždani udar
  • rak želuca
  • hipertrofija lijeve klijetke
  • osteoporoza ( zbog pojačanog izlučivanja kalcija)

JODIRANA SO?

Neke kuhinjske soli se jodiraju, što znači da se dodaje mala količina joda. Jod je potreban za proizvodnju hormona štitne žlijezde, a nedostatak joda može usporiti razvoj i rast. Korištenje jodirane soli je važno u područjima gdje prirodno ima malo joda u tlu i gdje povrće ne prima jod iz tla. Morska so ne sadrži jod.

KAKO MOGU SMANJITI UNOS SOLI?

  • Odaberite hranu sa manje soli, odnosno hranu koja sadrži natrija do 120 miligrama na 100 grama. Svježa hrana poput voća, povrća, mesa, mlijeka i jogurta sadrži malo natrija, dok većina proizvedene hrane sadrži više natrija.
  • Odaberite hranu sa manje soli, niskim nivoom soli, bez dodane soli i neposoljenu hranu. Sadržaj natrija je naveden u nutritivnoj tablici na svakom proizvodu.
  • Ograničite konzumaciju hrane koja ima više soli, poput:
  1. Suhomesnatih proizvoda poput špeka, šunke, usoljene govedine i kobasica
  2. Konzervisanih i zapakovanih juha, umaka, umaka za salate
  3. Mesnih pašteta, dimljene ribe, inćuna i kamenica
  4. Hljeba i nekih žitarica
  5. Putera i margarina (osim ako konzumirate one bez soli)
  6. Tvrde sireve (ricotta, kravlji sir, mozzarella i švajcarski sirevi imaju manje soli od ostalih sireva)
  7. Maslina, krastavaca i ukiseljenog povrća
  8. Grickalice i fast food
  • Izbjegavajte dodavanje soli pri kuhanju i za stolom. Koristite biljke i začine poput bijelog luka, origana i limunskog soka za dodavanje ukusa hrani.

Ljudima koji su navikli na više soli u hrani će na početku nedostajati ukus soli. Međutim, nepce će se naviknuti na manje soli. Promjene se obično mogu primijetiti već nakon sedam dana.