Studija Nestlé istraživačkog centra utvrdila faktore koji utječu na crijevne bakterije kod dojenčadi

Prikazani rezultati u budućnosti će biti važni za razvoj prehrambenih proizvoda namijenjenih trudnicama

Nestlé istraživački centar (Nestlé Research Center) objavio je rezultate istraživanja o ulozi vanjskih faktora narazvoj ključnih crijevnih bakterija kod dojenčadi.

Crijevne bakterije se obično nazivaju microbiomi te se sastoje od oko 100 bilijuna mikroorganizama koji žive u tijelu i obavljaju različite važne funkcije, uključujući i podržavanje imunološkog sustava.

U studiji objavljenoj u časopisu mBio Američkog društva za mikrobiologiju detaljno su prikazani rezultati istraživanja koji će biti važni za razvoj prehrambenih proizvoda namijenjenih trudnicama u budućnosti.
Nestlé istraživački centar, najveći privatni istraživački prehrambeni centar na svijetu, na istraživanju je sarađivao s međunarodnim konzorcijem EpiGen, koji je ostvario značajna istraživačka otkrića u posljednjih nekoliko godina na području prehrane majki i male djece. Konzorcij se sastoji od stručnjaka sa sjedištem u pet centara širom svijeta, uključujući Singapurski Institut za kliničke nauke Agencije za nauku, tehnologiju i istraživanje, koji je vodio aktuelno istraživanje.
Nestlé u saradnji s konzorcijem EpiGen od 2011. godine proučava kako prehrana i stil života trudnica utječu na djelovanje gena njihovih beba te kako ove suptilne epigenetske promjene utječu na budući zdravi rast i razvoj djece.
Istraživanja Nestlé istraživačkog centra posebno su usmjerena na čimbenike koji utječu na djetetov fizički i kognitivni razvoj te razvoj metaboličkog i imunološkog sistema u prvih 1.000 dana – 270 dana trudnoće te po 365 dana prve i druge godine djetetovog života, kao i na ulogu prehrane u tom periodu.
Nestlé Nutrition Institute i kompanija Nestlé Adriatic 14. marta u Zagrebu organiziraju kongres pod nazivom Novi izazovi u prehrani prvih 1000 dana: Pogled u budućnost. Stručnjaci iz Bosne i Hercegovine će, zajedno s više od 300 pedijatara iz regije, imati priliku slušati predavanja o ovoj i sličnim temama.