Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zdrave grickalice za cijelu porodicu

Nazad na objave za medije

Tokom hladnijih dana, ali i kao rezultat mjera nastalih zbog pandemije, sve više vremena provodimo u toplini svoga doma, sa porodicom, zbog čega se često teško odupiremo porivu da posegnemo za grickalicama. Iako ih najčešće percipiramo kao nezdrave i namirnice siromašne nutrijentima, to ne mora uvijek biti slučaj. Grickalice sa malom količinom hranjivih tvari i hrpom „praznih“ kalorija moguće je zamijeniti zdravijim varijantama. To igra posebno važnu ulogu kod djece, koja grickalicama pribjegavaju češće nego odrasli. Prema istraživanjima o prehrambenom znanju i navikama osnovnoškolaca u BiH, koje svake godine sprovodi kompanija Nestlé u sklopu projekta Zdravo!, 24,7% učenika sedmih razreda konzumira slatkiše dva ili više puta dnevno, dok 15,7% njih konzumira slane grickalice dva ili više puta dnevno. 

Grickalice za kojima odrasli, a posebno djeca, najčešće posežu nerijetko su pune masti, ugljikohidrata i soli, a nemaju dovoljno vitamina i minerala. No, postoje zdravi međuobroci koji su niskokalorični, prepuni hranjivih tvari, a uz to su i jako ukusni. Važno je već od samog početka djecu upoznati upravo sa tim verzijama grickalica, kako bi i u odrasloj dobi nastavili praktikovati pravilne životne navike.“ istakla je Koraljka Novina Brkić, nutricionistkinja kompanije Nestlé.

Pametniji i bolji izbor grickalica važan je za sve dobne skupine - od mališana do osoba starije životne dobi. Kako biste Vaš sljedeći porodični movie night, školsku užinu ili pauzu na poslu učinili nutritivno bogatijima, Koraljka donosi nekoliko prijedloga za grickalice u kojima ćete uživati. 

Kokice

Obzirom da se dobivaju od cijelog zrna kukuruza, kokice su zapravo cjelovita grickalica. Sadrže manje masti, ne sadrže kolesterol, a prisutnost zasićenih masnih kiselina u njima je neznatna. Nadalje, sadrže vlakna, što pomaže funkciji crijeva, a pritom zauzimaju veliki volumen u zdjelici iz koje ih konzumirate, pa nerijetko imamo osjećaj da je pred nama mnogo hrane. Ono što je važno jeste da kokice budu u domaćoj pripremi, te da se u tom procesu ne koristi mnogo soli. 

Zdrave kuglice

Čokoladne ili kokos kuglice, koje mnogi od nas vole, imaju i zdraviju varijantu. Dovoljno je da sitno nasjeckate zobene pahuljice, orahe, suhe šljive ili hurme, te da ih sve pomiješate. Slobodno pustite djecu da sastave svu masu zajedno, te zajedničkim snagama pristupite oblikovanju kuglica. Ovo je idealan recept za sve one koji žele da uključe djecu u proces brzog i sigurnog kuhanja, uz nadasve jako ukusan rezultat. Kuglice možete ostaviti u prirodnom izgledu, ali i ukrasiti mljevenim orasima, bademima ili kakaom u prahu.

Slanutak

Hrskavi slanutak iz pećnice, začinjen po želji (obavezno probajte kombinaciju malo soli, maslinovog ulja i crvene paprike), bit će odličan izbor kada želite zdrav međuobrok. Slanutak je bogat vlaknima i proteinima, te sadrži mnogo vitamina i minerala, a od njega možete napraviti i humus – umak idealan kao prilog narezanoj mrkvi, krastavcu ili zdravim krekerima.  

Nestlé - Čips od kelja_Zdrava grickalica

Čips od kelja

Umjesto nezdravog, slanog čipsa pripremljenog u dubokom ulju, probajte sami napraviti čips od listova kelja. Ova zeljasta biljka je odličan izvor nutrijenata, vlakana i minerala. Ako ste na prvu pomislili da Vaši mališani neće biti oduševljeni ovom verzijom čipsa, pogledajte kako je poznata voditeljica škole za kuhanje, Danira Šabić, oduševila svog učenika, Amana, upravo čipsom od kelja. Danira i Aman su ovu zdravu grickalicu pripremali u okviru „Dvoboja zdravih namirnica“ – kulinarskog izazova u potpisu kompanije Nestlé, koji je za cilj imao prikazati da je priprema nutritivno bogatih jela jednostavna i zabavna.

 

Voće

Zdrave grickalice ne moraju se nužno pripremati. Samo jedan komad voća može biti sasvim dovoljan. Banane, jabuke, kruške, grožđe, narandže - sve to sadrži mnogo vitamina koje će Vam pružiti energiju, a uz to su i jako ukusni. Pripremite zdjelu voća i postavite je na vidljivo mjesto u Vašem domu, te tako priviknite cijelu porodicu na njihovu redovnu konzumaciju.

Sir

Postoje razne vrste sireva: plavi, mozzarella, gouda, cheddar, feta… Svi oni sadrže proteine i dobre masti, te su bogat izvor kalcija. Također, sir djeci pruža visokokvalitetne proteine koji su potrebni za pravilan rast. Stoga, pripremite platu sa raznim vrstama sireva i organizirajte „Večer kušanja“, u kojem će svi članovi obitelji postati „vrsni kušači“ i davati mišljenje o svakoj vrsti sira. Na taj način ćete probati i naučiti nešto novo, ali i konzumirati zdrave grickalice uz omiljeni film.

Smoothies

Smoothies su mnogo hranjivi, daju energiju, pružaju nutritivne tvari potrebne za vaše tijelo i, kao bonus, poboljšavaju raspoloženje. Sve što Vam je potrebno jeste blender, velika šolja, voće ili povrće, orašasti plodovi, pahuljice, mlijeko ili grčki jogurt. Ako u njega na kraju dodajete još malo vanilije ili cimeta, rezultat će biti pravo savršenstvo. Pustite mašti na volju i eksperimentišite sa različitim okusima - svaki član obitelji će sigurno pronaći svoj favorit.

Dakako, pored vrste grickalica koje se konzumiraju, važna je i količina koju konzumiramo, zaključuje Koraljka. U tom smislu, ključno je ne pretjerivati, odnosno ne dozvoliti da grickalice zamijene cijeli obrok. Više praktičnih savjeta o balansiranoj prehrani, ali i recepata jednostavnih jela možete pronaći na stranici Maggi.ba, a ostale informacije na Nestlé službenoj stranici.